12|09 Grote Orgelmis in Alkmaar NOD 2009

Text Example

advertentieAan het slot van Nationale Orgeldag, zaterdag 12 september om 20.15 uur, geeft stadsorganist Pieter van Dijk een concert met medewerking van het vocale ensemble Cappella Alkmaar onder leiding van Anton Pauw, cantor-organist van de St. Bavokerk in Haarlem. Op het programma staat de ‘Grote Orgelmis’ van Johann Sebastian Bach.

Oefening baart kunst

Zoals veel componisten schreef Bach oefeningen voor zijn leerlingen. Zijn ‘Clavier Übung’ bestaat uit vier delen, waarvan één deel voor orgel werd geschreven. Dit ‘Dritter Theil der Clavier Übung’ kwam uit in het jaar 1739, bij de 200e verjaardag van de Reformatie van de stad Leipzig. Het is een van de weinige orgelwerken die tijdens Bachs leven werden gedrukt en die hij zelf redigeerde. Het bevat voornamelijk bewerkingen van Lutherse kerkliederen, waarom het ook wel ‘Orgelmis’ wordt genoemd. De Orgelmis wordt omlijst door de Preludium en Fuga in Es, BWV 552, een van Bach’s grootste orgelwerken. De fuga bestaat uit drie thema’s en wordt dan ook wel ‘Tripelfuga’ genoemd.

Grote/kleine orgelmis

Bach zou Bach niet zijn als hij niet allerlei compositietechnieken zou gebruiken, het was immers oefenmateriaal voor zijn leerlingen. Alle liederen zijn minstens twee keer bewerkt: een lange en een kortere bewerking. De verzameling langere bewerkingen wordt de ‘Grote’ en de korte bewerkingen worden de ‘Kleine’ Orgelmis genoemd.

Uitvoerenden

Tijdens het concert speelt Pieter van Dijk de lange bewerkingen, de ‘Grote Orgelmis’. De kortere bewerkingen (‘Kleine Orgelmis’) speelde hij onlangs in de Kapelkerk. Voorafgaand aan de orgelbewerkingen zingt Cappella Alkmaar onder leiding van Anton Pauw de liederen. Zij worden hierbij begeleid door Marjan Prins, fagot en Henny Heikens, kistorgel. Voor liefhebbers van Bach, orgel- en koormuziek een prachtige afsluiting van de Nationale Orgeldag 2009!

Toegang € 15,- / € 13,-. Grote Sint Laurenskerk, Koorstraat 2, 1811 GP Alkmaar.

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie www.orgelfotografie.nl