12|09 ‘Pronkjuwelen in Stad en Ommeland’ NOD 2009

Text Example

advertentieTijdens de Nationale Orgeldag op 12 september wordt in de Martinikerk te Groningen een beeld- en klankdocument gepresenteerd: een box met een dvd, een vijftal cd’s en een boek. Deze productie wordt uitgegeven door Boeijenga Muziek (Veenhuizen) in samenwerking met Fugue State Films (UK) en JSB Records. Ook de Stichting Groningen Orgelland en de Stichting Oude Groninger Kerken participeren in deze uitgave.

De dvd toont in beeld en geluid een groot aantal Groninger kerken en orgels, waarbij juist de plaatsen waar het publiek normaal niet komt (klaviatuur, pijpwerk e.d.) worden bekeken en deskundig worden toegelicht. De belangrijkste ‘verteller’ van het verhaal is organoloog Cor Edskes. Ook andere prominenten uit de orgelwereld, zoals Jürgen Ahrend, Jan Jongepier en Bernhardt Edskes komen uitgebreid aan het woord. De rode draad in de film vormt het orgel van de Martinikerk te Groningen, dat materiaal uit zeer diverse bouwperioden bevat, van de Gotiek tot de romantische tijd.

Sietze de Vries laat op de dvd van ieder instrument enkele bijzonderheden horen.

Op de bijgeleverde cd’s zijn de orgels uitgebreider te beluisteren in zowel literatuur als improvisaties. De geluidsopnamen zijn gemaakt door Jan Willem van Willigen.

In het bijgeleverde boek is de geschiedenis van de Groninger kerken en orgels beschreven en zijn de nadere gegevens over de bespeelde orgels te vinden, samen met veel kleurrijk fotomateriaal. Ook de gebruikte registraties zijn zwart op wit vastgelegd.

De box wordt op Nationale Orgeldag, 12 september, in de Martinikerk te Groningen gepresenteerd. Om 11.30 uur zal het eerste exemplaar worden aangeboden aan de heer Rikus Jager, voorzitter van Stichting Groningen Orgelland en lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Om 12.00 uur gevolgd door een orgeldemonstratie. Vanaf dat tijdstip zal de box ook in de kerk verkrijgbaar zijn.

Om 16.00 uur zal Sietze de Vries zal ter gelegenheid van de presentatie een concert verzorgen op het orgel van de Martinikerk.

U kunt vanaf heden voorintekenen op deze productie. Kosten tot 30 september € 67,50, daarna € 75,00.

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 www.sietzedevries.nl