13|04 Jubileummiddag Haags Orgel Kontakt

Text Example

advertentieDit jaar is het veertig jaar geleden dat het Haags Orgel Kontakt (HOK), een samenwerkingsverband van organisatoren van orgelconcerten in de Haagse binnenstad, werd opgericht. Dat wordt op zaterdag 13 april gevierd met een speciale jubileummiddag in de Nieuwe Kerk aan het Spui.

Het HOK bundelt sinds 1973 de orgelactiviteiten in van vijf binnenstadslocaties: de Grote of St Jacobskerk (Internationaal Orgel Festival Grote Kerk Den Haag), de Lutherse Kerk (Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk), de Kloosterkerk (Kunstcentrum Kloosterkerk), de Sint Jacobuskerk (Commissie Concerten St. Jacobuskerk) en de Gotische Zaal van de Raad van State (Stichting Muziek in de Gotische Zaal).

Naast concerten op deze vaste locaties worden er ook regelmatig themaconcerten georganiseerd op andere belangwekkende Haagse orgels, zoals die van de Oudkatholieke Kerk en de Waalse Kerk, maar ook in de Houtrustkerk en Bethlehemkerk.

Met het HOK zijn de krachten van de concertorganisatoren gebundeld in onder meer publiciteit en afstemming van de programmering.

Jubileummiddag

De viering van het veertigjarig jubileum vindt zaterdagmiddag 13 april plaats vanaf 13.00 uur. In de Nieuwe Kerk is er tot 16.00 uur een programma met orgelbespelingen, afgewisseld door officiële momenten, presentaties en demonstraties (door onder meer een orgelmaker). Ook zullen er (orgel)boeken en cd’s te koop zijn.

De orgelbespelingen worden verzorgd door de bij het HOK aangesloten organisten: Aart Bergwerff, Ben van Oosten, Geerten van de Wetering , Jos Laus en Jos van der Kooy. Zij zullen ook de jubileummiddag om 17.00 uur gezamenlijk afsluiten met een concert op het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk. Op het programma staat onder meer de première van de door Johann Th. Lemckert speciaal voor dit jubileum gecomponeerde Haagse Gildebroeders Suite voor orgel. Deze compositie zal die dag ook verkrijgbaar zijn in de Nieuwe Kerk.

De toegang voor de gehele middag bedraag € 10 inclusief een uitgebreid programmaboekje en consumptie. Toegang voor alleen het slotconcert in de Lutherse Kerk is € 5 / jongeren tot 16 jaar gratis.

Meer informatie en programma

www.haagsorgelkontakt.nl

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie www.orgelfoto.nl