13|05 Jaap Zwart met recital in Zaltbommel

Text Example

advertentieOp donderdag 13 mei organiseert Stichting Vox Humana weer een hemelvaartsconcert in de St. Maartenskerk te Zaltbommel. Jaap Zwart brengt dan werken van onder meer Bach, Mendelssohn, Guilmant en Schumann ten gehore. Het programma dat Jaap Zwart in Zaltbommel uitvoert heeft grotendeels zijn wortels in Duitstalig Europa. Met Bach, Mendelssohn, Schumann en Karg-Elert geeft Zwart een kenschets van de ontwikkeling van de orgelmuziek in Duitsland. Zwart met opent met een van de bekende Preludiums en Fuga’s van Bach (BWV 547) en vervolgt met twee miniaturen van diens pleitbezorger, Felix Mendelssohn.

Met Karg-Elert (Schmücke dich, o liebe Seele) en Schumann (Fuga’s over de naam BACH) wordt het pad van de romantiek betreden. Van de Oostenrijkse componist Franz Schmidt voert Zwart de Toccata in C uit. Geschreven in 1924 en een jaar later in première gebracht in de hoofdstad Wenen.

De volledige eerste sonate van Guilmant is duidelijk van andere oorsprong. De Franse romantiek met bijbehorende virtuositeit is overduidelijk aanwezig in dit opus van Guilmant.

Het concert begint om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt € 10,- (vanaf 12 jaar). Tot 12 jaar is de toegang gratis.

advertorial

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: www.orgelfotografie.nl