14-15|05 – Internationaal Orgelconcours Raalte

Text Example

advertentieOp vrijdag 14 en zaterdag 15 mei vindt in de basiliek van de H. Kruisverheffing te Raalte een internationaal orgelconcours waarin het werk van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk centraal staat. Zes conservatoriumstudenten uit binnen- en buitenland zullen in twee ronden strijden om eerste plaats.

Het concours wordt georganiseerd door het Cultuurfonds van de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing Raalte in samenwerking met de Andriessen / De Klerk Stichting. De deelnemers spelen op het Adema-orgel (1927) dat in 2008 vanuit de Zwolse St. Michaëlskerk werd overgeplaatst naar Raalte.

De concoursdeelnemers zijn Lukas Jan Schoonbeek, Jochem Schuurman, Ines Schüttengruber (Oostenrijk), IJsbrand ter Haar, Hyo-Bi Park (Zuid Korea) en Peter van der Zwaag. Zowel Schüttengruber als Park volgen momenteel in Nederland orgelstudies.

Alle kandidaten spelen in de voorronde (vrijdag 14 mei vanaf 09.30 uur) Dic nobis Maria (uit de Tres Meditationes Sacres) van Albert de Klerk, Passacaglia van Hendrik Andriessen en Etude II uit de Quattro Studi van Hendrik Andriessen.

Tijdens de finale (15 mei om 20.00 uur) zijn de uit te voeren werken Choral I van Hendrik Andriessen, Prelude en Fuga van Albert de Klerk en variaties over Laudes Organi van Albert de Klerk.

De artistieke verrichtingen van de deelnemers zullen worden beoordeeld door de jury die bestaat uit Leo van Doeselaar, Gemma Coebergh en Gonny van der Maten.

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie www.orgelfotografie.nl