14-21 oktober | Sweelinck Festival Amsterdam

Text Example

advertentieVan 14 tot en met 21 oktober 2007 wordt voor de tweede maal het International Organ Festival Jan Pieterszoon Sweelinck gehouden in de Oude Kerk te Amsterdam.

Tijdens het festival vinden tal van concerten plaats met orgel, clavecimbel, beiaard en diverse ensembles. Daarnaast worden masterclasses en het Sweelinck Concours gehouden en opnieuw vindt de uitreiking plaats van de Sweelinckprijs, die dit jaar naar Leo van Doeselaar gaat.

Aan het Sweelinck Concours doen dit jaar negen deelnemers mee: uit Australië, twee uit de VS, Tjechië, Duitsland, Engeland, Japan en twee Nederlanders. Ze zijn anoniem gekozen uit een voorronde waarbij 27 kandidaten een opname hadden ingezonden. Hun spel zal worden beoordeeld door een jury die bestaat uit Gustav Leonhardt (voorzitter), Anner Bijlsma, James David Christie, Leo van Doeselaar, Maria Nacy, Matteo Imbruno en Francesco di Lernia.

Alle deelnemers dienen een concert van 50 minuten voor te bereiden met muziek uit de periode 1560-1660, uit te voeren op het kleine Ahrend-orgel. Verplicht werk is “Ick voer al over Rhijn” van Jan Pieterszoon Sweelinck.

De winnaar ontvangt een geldprijs van € 4.000 en krijgt concerten aangeboden in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, de Grote Kerk te Haarlem, Alden Biesen, Lübeck, Hamburg, Dornum, Wenen, Roskilde, Milaan, Bolzano, Sitges en Tokyo. De Nederlandse deelnemers ontvangen een stipendium van € 500, de buitenlandse deelnemers krijgen € 1.000.

Meer informatie

www.sweelinckorgancompetition.com

www.oudekerk.nl

© 2007 www.orgelnieuws.nl