14-28|07 Internationaal Orgelfestival Haarlem

Text Example

advertentieZaterdag 14 juli gaat het Internationaal Orgelfestival Haarlem van start met de Haarlemse Orgeldag: gratis concerten in historische kerken, een groots opgezette zangimprovisatie in de binnenstad en ’s avonds een openingsconcert in de Grote of St. Bavokerk.

Van 14 t/m 28 juli biedt het festival meer dan vijftig publieksactiviteiten, waaronder (orgel)concerten, het Internationale Orgelconcours, openbare masterclasses, lezingen en een excursie. Het festivalprogramma vermeldt dit jaar weer vele internationale grootheden als Olivier Latry, Ton Koopman, Jacques van Oortmerssen en Zsigmond Szathmáry en ensembles als Cappella Amsterdam en het Gesualdo Consort.

Derde Haarlemse Orgeldag

Zaterdag 14 juli, de openingsdag van het festival, biedt vele kansen om het culturele klinkende erfgoed van Haarlem te bewonderen. Voor de derde keer organiseert het festival in samenwerking met de Philharmonie en vijf kerken de Haarlemse Orgeldag. Tot in de vroege middag zijn er gratis concerten van 30 min. in de Philharmonie, de Waalse Kerk, de Lutherse Kerk, de Doopsgezinde Kerk en de Nieuwe Kerk.

Die middag vindt van 15.00 uur tot 17.00 uur Vox Humana plaats, een improvisatieconcert dat speciaal voor het festival is gemaakt door componist en dirigent Merlijn Twaalfhoven. Vanaf de Philharmonie leidt hij een grote schare zangers, een organist en een rietblazer van Calefax langs de Waalse Kerk, de Lutherse Kerk naar de Bavokerk. Vier gratis concerten met als ingrediënten de architectonische ruimte, de menselijke stem en het orgel.

Tijdens het openingsconcert op zaterdagavond 14 juli om 20.15 uur in de Grote of St.-Bavokerk wordt het hoogtepunt van de avond gevormd door de wereldpremière van Fukushima Requiem, gecomponeerd door Zsigmond Szathmáry. De uitvoering van dit werk is in handen van Cappella Amsterdam, Calefax rietkwintet, bariton David Wilson-Johnson, organiste Gerrie Meijers en percussionist Niels Meliefste. Dirigent is Daniel Reuss. Tijdens dit concert treedt ook Sebastian Bartmann op, publieksprijswinnaar tijdens het Improvisatieconcours in 2010. Het concert als geheel geeft een staalkaart van alles waar ‘Haarlem’ voor staat: orgelrepertoire en -improvisatie, orgel in ensemble, oude en nieuwe muziek.

Op zondag 15 juli om 17.00 uur wordt het eerste festivalweekend afgesloten met een concert met barokmuziek voor orgel en strijkers in de Kleine Zaal van de Philharmonie. Organist Leo van Doeselaar treedt op met Oude Muziek-coryfeeën als Johannes Leertouwer, Viola de Hoog, Antoinette Lohmann en Anneke van Haaften in werken van onder anderen Mozart, Stanley en C.P.E. Bach. Het concert is ook live te volgen als webcast van AVRO Klassiek

Kaartverkoop en informatie

Diverse concerten zijn gratis. Kaarten voor betaalde concerten en activiteiten zijn beschikbaar via de festivalkalender op www.orgelfestivalhaarlem.nl en vanaf 45 minuten voor aanvang van een concert aan de kerk of zaal.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie Klankwerk v.o.f.