14|04 Symposium ‘Onbekende Psalmen’ in Amersfoort

Text Example

advertentie‘Onbekende psalmen’ zijn zaterdag 14 april het onderwerp van een symposium in de Joriskerk in Amersfoort. Het Reformatorisch Dagblad organiseert het symposium naar aanleiding van een pleidooi van L.M.P. Scholten in de krant voor het vervangen van enkele (Geneefse) melodieën van onbekende en weinig gezongen berijmde psalmen.

Scholten, oud-directeur van de Gereformeerde Bijbelstichting, stelde dat sommige psalmen niet tot zelden worden gezongen vanwege de melodie. Het artikel leidde in tot veel reacties in het Reformatorisch Dagblad. De krant zag daarom aanleiding het onderwerp tijdens een symposium nog eens breed aan de orde te stellen.

Tijdens het symposium zal door ds. L.W. van der Meij worden gesproken over het zingen van de zogenoemde ‘wraakpsalmen’, ds. C. Hogchem spreekt over het bevorderen van onbekende psalmen in gezin, kerk en school. VOGG-voorzitter Dirk Jan Versluis gaat in zijn lezing in op de rol die een organist kan spelen bij het zingen van moeilijke psalmmelodieën.

Er is die middag ook veel samenzang. Organisten Rien Donkersloot, Dick Sanderman en Marco den Toom zullen twaalf weinig frequent gezongen psalmen begeleiden op het Naber-orgel van de Joriskerk. Van de samenzang wordt een opname gemaakt. Als de kwaliteit dit toelaat zal hiervan een cd worden uitgebracht.

Het symposium duurt van 14.30 tot circa 17.00 uur. De toegang is gratis.

Zie ook:

Dossier: Psalmen en gezangen – Reformatorisch Dagblad

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie: Dick Sanderman, Rijssen