14|05 Presentatie dubbel-cd Gerben Mourik in Utrecht

Text Example

advertentieOp zaterdagmiddag 14 mei presenteert organist Gerben Mourik een dubbel-cd onder de titel Audite Nova met opnamen van orgels uit de tijd van de wederopbouw. De presentatie zal plaatsvinden in de Nicolaïkerk te Utrecht.

Met deze uitgave probeert Mourik een beeld te schetsen van de orgelbouw in de jaren ’50 tet en met ’70 van de vorige eeuw. Het afgelopen jaar werden opnamen gemaakt in de Open Hofkerk te Rotterdam-Pendrecht (Vierdag), de Maranathakerk te Spakenburg (Van Leeuwen), de Gereformeerde Kerk te Nieuwendijk (Van Vulpen) en in de Barbarakerk te Bunnik (Flentrop). Alle instrumenten bevinden zich veelal in de originele staat, waardoor een goed beeld ontstaat van de intenties van de betreffende bouwers. Het Marcussen-orgel in de Nicolaikerk te Utrecht, dat een inspiratiebron voor vele orgelbouwers is geweest, vormt op de dubbel-cd een startpunt waar de andere bouwers en ook dus de instrumenten soms duidelijk door zijn beïnvloed.

Op de dubbel-cd staan werken van onder anderen Pepping, Micheelsen, Ahrens, Keijzer, David, Viderø, Buxthehude, Reda, Toebosch en Dragt en ook improvisatie. Het 52 pagina’s tellende booklet bevat uitvoerige teksten van Bart van Buitenen (over de bespeelde instrumenten), Gerben Mourik (repertoire) en foto’s van Koos Schippers. De productie verschijnt onder het label Tuliprecords.nl

Op zaterdag 14 mei 2011 wordt de dubbel-cd met een middag rondom het Marcussen-hoofdorgel in de Nicolaïkerk te Utrecht gepresenteerd.

Het programma is als volgt:

14.00 uur inloop en bezichtiging fotoexpositie Koos Schippers

14.30 uur Lezing door Drs. Bart van Buitenen

15.00 uur Presentatieconcert door Gerben Mourik op het hoofdorgel van de Nicolaïkerk.

De eerste cd zal worden overhandigd aan Arie J. Keijzer. Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Hans Kriek (bekend van het boek ‘Organum Novum’), heeft een essay geschreven over de ontwikkelingen in de orgelbouw van de 20ste eeuw, wat in het programmaboekje zal worden opgenomen.

Voor de laatste informatie over deze dag

www.gerbenmourik.nl

© 2011 www.orgelnieuws.nl