14e Internationaal Schnitger Orgelconcours Alkmaar in juni 2021

Van Hagerbeer / Schnitger-orgel Grote Sint-Laurenskerk Alkmaar (detail) | © foto Gérard van Betlehem

Van 18 tot en met 25 juni 2021 vindt voor de 14e keer het Internationaal Schnitger Orgelconcours in Alkmaar plaats. Het concours valt samen met het Orgel Festival Holland.

Text Example

advertentieInschrijving staat open voor vakorganisten en vergevorderde orgelstudenten die geboren zijn na 30 juni 1984. De selectie op basis van ingestuurde opnamen in de voorronde wordt gemaakt door Pieter van Dijk, Tjeerd van der Ploeg en Frank van Wijk.

Drie rondes

De eerste ronde vindt plaats op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni 2020 op zowel het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel als het Van Covelens-orgel. De tweede ronde wordt op dinsdag 22 juni gespeeld op het Müller-orgel in de Kapelkerk. Voor de finale op vrijdag 25 juni worden opnieuw de beide orgels in Grote St. Laurenskerk aangedaan.

Repertoire

In het repertoire voor het Schnitger-concours is extra aandacht voor het werk van Sweelinck, van wie in 2021 de 400e sterfdag wordt herdacht, Bach (J.S. en C.P.E.) en Krebs. Er zijn drie geldprijzen (5.000, 2.500 en 1.000 euro) te winnen. Daarnaast krijgt het publiek ook de gelegenheid een prijs toe te kennen. 

Jury

De jury van het 14e Schnitger Orgelconcours bestaat uit Benoît Mernier (B), Michel Bouvard (F), Martin Schmeding (D), Johannes Strobl (CH) en Menno van Delft (NL).

Meer informatie: orgelfestivalalkmaar.nl/concours