15 februari | Echtpaar Hakim herdenkt Langlais

Text Example

advertentieStichting Vox Humana herdenkt op donderdag 15 februari de 100e geboortedag van Jean Langlais met een orgelconcert in de Laurenskerk te Rotterdam.

Het Franse orgelduo Naji Hakim en Marie-Bernadette Dufourcet-Hakim voert op het grootste orgel van Nederland een herdenkingsprogramma uit. Daarin is niet alleen plek voor werken van Langlais, maar ook van de uitvoerenden die allebei leerling waren van de blinde organist.

Jean Langlais (1907-1991) is misschien niet de bekendste Franse componist voor orgel, maar zijn oeuvre is met 254 opusnummers wel degelijk omvangrijk. De op tweejarige leeftijd blind geworden Langlais studeerde aan het Parijse blindeninstituut Institution Nationale des Jeunes Aveugles. Hij ontwikkelde een stijl die het best te omschrijven is als een mengsel van elementen: Bretonse folklore, gregoriaans, polyfonie van Middeleeuwen en Renaissance, Franckiaanse chromatiek, impressionisme gecombineerd met ritme en kleuren van de 20e eeuw.

Het programma van 15 februari bestaat uit een aantal belangrijke werken van Langlais. Zo komen het Trois paraphrases grégoriennes (opus 9) en Huit Chants de Bretagne (opus 181) aan bod. In Double Fantaisie pour deux organistes uit 1976 en de Trois Esquisses Gothiques pour deux orgues uit 1975 gebruiken de Hakims het hoofd- als het transeptorgel. Het duo, dat voor het eerst gezamenlijk optreedt in de Laurenskerk te Rotterdam, beëindigt het programma met een improvisatie.

Naji Hakim (1955) werd geboren in Beiroet en is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de hedendaagse Franse school als het gaat om interpretatie, componeren en improviseren. Hij studeerde bij Jean Langlais en aan het Parijse conservatorium bij onder andere Roger Boutry en Rolande Falcinelli. Hij won eerste prijzen voor harmonisatie, contrapunt, fuga, orgel, improvisatie, analyse en orkestratie. Ook won hij eerste prijzen bij concoursen in Haarlem, Beauvais, Lyon, Nuremberg, St. Albans, Strasbourg en Rennes. In 1991 ontving hij de Prix de Composition Musicale André Caplet van de Académie des Beaux-Arts. Van 1985 tot 1993 was hij organist van de Basilique du Sacré-Coeur. In 1993 volgde hij Olivier Messiaen op in de l’Église de la Trinité. Als professor is hij onder meer verbonden aan het Conservatoire National de Boulogne-Billancourt. In 2002 ontving hij de title Doctor honoris causa van de University Saint-Esprit of Kaslik in Libanon.

Marie-Bernadette Dufourcet Hakim werd geboren in Bayonne en studeerde bij Susan Landale, Marie-Claire Alain, Jean Langlais en aan Parijse conservatorium bij onder andere Rolande Falcinelli. Dufourcet is doctor aan de universiteit van Sorbonne en professor aan de universiteit Michel de Montaigne in Bordeaux. Ze won onder meer eerste prijzen in Rennes, St. Albans en Beauvais. Ze is titularis van het Cavaillé-Coll orgel in de l’Église Notre-Dame-des-Champs in Parijs.

Het concert in de Rotterdamse Laurenskerk begint om 20.15 uur. Van 17.00 tot 17.30 uur geven de uitvoerende musici een lezing over Jean Langlais. De toegangsprijs voor het concert bedraagt € 15. Tot en met 12 jaar is de toegang vrij.

© 2007 www.orgelnieuws.nl