15|06 Studiedag Heinrich Scheidemann in Noordbroek GAAT NIET DOOR!

Text Example

advertentieIn de kerk van Noordbroek wordt op zaterdag 15 juni een lezing en workhop georganiseerd over het werk van Heinrich Scheideman. Het omvangrijke oeuvre van deze belangrijke vertegenwoordiger van de Hanseatische Orgelcultuur staat op deze studiedag centraal. De leiding is in handen van Peter Westerbrink.

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Heinrich Scheidemann (ca. 1595-1663) overleed. Hij was organist aan de St. Katharinenkirche in Hamburg. ‘Zijn’ orgel ging in de Tweede Wereldoorlog helaas ten onder. Op 9 juni wordt met een groot(s) orgelfeest het door de firma Flentrop gereconstrueerde orgel weer in gebruik genomen. Reden voor de ‘Orgelacademie Noordbroek’ (SIOG) om bijna een week later een studiedag rond Scheidemanns orgelwerken te organiseren.

In de ochtend wordt in twee lezingen ingegaan op meer algemene aspecten betreffende Scheidemann (leven, werk, orgels, repertoire), ‘s middags zal op uitvoeringstechnische aspecten worden ingegaan. Aan het eind van de middag hebben de deelnemers dan kennisgemaakt met een aantal belangrijke orgelwerken van Heinrich Scheidemann. Ter afsluiting geeft Peter Westerbrink op het Schnitger-orgel een concert met werken van Scheidemann en tijdgenoten.

Deelname is mogelijk voor iedereen met interesse in de Noord-Duitse Hanseatische orgelcultuur. Opgeven kan als luisteraar, dan wel als speler. In het laatste geval wordt gevraagd (in overleg) een werk van Scheidemann voor te bereiden.

Opgave voor deze studiedag is noodzakelijk! Het aantal actieve deelnemers is gelimiteerd tot vijf personen. De kosten voor de hele dag bedragen (inclusief koffie/thee) voor actieve deelnemers € 30, voor toehoorders € 20.

Programma

10.00 uur – ontvangst en inschrijving

10.30 uur – opening met orgelwerken van Scheidemann

10.45 uur – lezing

11.45 uur – lezing

12.30 uur – pauze

13.15 uur – workshop

16.00 uur – concert ‘Heinrich Scheidemann in perspectief’

Informatie en opgave

www.schnitgerorgel.nl

of telefonisch: (0598) 45 02 02

© 2013 www.orgelnieuws.nl