15|09 Maassluis herdenkt Feike Asma

Text Example

advertentieOp zaterdagmiddag 15 september herdenkt ‘Maassluis’ het honderdste geboortejaar van Feike Asma met twee speciale hommageconcerten door Jaap Kroonenburg en Ben van Oosten. Ook wordt die middag een 3cd-box met NCRV-radio-opnamen van gepresenteerd en is er een magazine over Feike Asma in zijn Maassluise periode verkrijgbaar.

Asma was van 1965 tot zijn overlijden in 1984 organist van de Groote of Nieuwe Kerk in Maassluis. De kerk, het orgel en zijn organist brachten het samen tot grote bekend. Reden genoeg voor de orgelcommissie van Maassluis om ‘hun’ Asma te herdenken op de plaats waar hij haast onlosmakelijk mee verbonden was.

Concerten

Asma’s opvolger, Jaap Kroonenburg, speelt die middag de eerste van twee concerten met werk van Bach, Liszt (Weinen, Klagen…), Reger en Asma. Organist Ben van Oosten geeft het tweede middagconcert met werk van Andriessen, Bach, Saint-Saëns en Vierne (Symphony Nr. 3).

Presentatie cd-box en magazine

Tijdens de herdenkingsmiddag wordt een nieuwe 3cd-box gepresenteerd met opnamen die Feike Asma in de periode 1966-1980 voor de NCRV-microfoon maakte. De box bevat een breed scala van het repertoire van Asma met niet eerder uitgebrachte opnamen van onder meer de Suite in ouden stijl van Bute, Guilmant-sonates, werk van Rauch, Höller en ook Bach. Bijzonder is een opname van het concert dat Asma in 1967 in Maassluis gaf ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als organist.

Naast de cd-box verschijnt ook een magazine over Asma tijdens zijn jaren in Maassluis.

Tentoonstelling en verkoopstands

In de consistorie van de Groote Kerk is een tentoonstelling ingericht met allerlei materiaal en een klankbeeld uit de periode waarin Asma in Maassluis organist was. Daarnaast is er verkoop van onder meer tweedehands bladmuziek, van eerder dit jaar bij bij Uitgeverij De Banier verschenen boek over Feike Asma en de door de orgelcommissie uitgebrachte cd’s met muziek van Asma.

De middag begint om 14.00 uur. De kerk is open vanaf 13.00 uur. Bezoekers hebben dan de gelegenheid om de tentoonstelling en diverse stands te bekijken. De deuren van de kerk sluiten om ongeveer 18.00 uur. De toegangsprijs is € 10,00. Kinderen tot 12 jaar gratis.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie www.orgelnieuws.nl