15|10 Najaarsexcursie naar Lieshout en Helmond

Op zaterdag 15 oktober vindt de traditionele najaarsexcursie van de Brabantse Orgelfederatie plaats, dit keer naar Oost-Brabant. Aanleiding voor deze keuze is de dit jaar voltooide restauratie van het Robustelly-orgel in de Sint-Lambertuskerk in Helmond. Dit orgel vormt dan ook het slotstuk van de excursie die ook Lieshout aandoet.

Text Example

advertentieEr wordt gestart met een – ook qua uiterlijke vormgeving – bijzonder ‘neo-barok-orgel’ van Pels, gebouwd in 1967 in de Sint-Servatiuskerk in Lieshout. Aan het begin van de middag zullen deelnemers in Helmond in de Sint-Jozefkerk kennismaken met een bescheiden maar niettemin fraai orgel van Van Gruisen uit 1788. Vandaar gaat de excursie naar de Helmondse Sint-Lambertuskerk. Het vorig jaar gerestaureerde en daar geplaatste orgel van Jan Vermulst, maar vooral het Robustelly-orgel, zullen de aandacht hebben.

Cd
De orgels worden gepresenteerd door de organisten Tommy van Doorn, Annelies Willemse en Jan van de Laar. Aan het eind van de excursie krijgen de deelnemers de recent opgenomen cd uitgereikt waarop de drie organisten de drie orgels laten klinken in werken die zij ook tijdens de excursie zullen spelen. De excursiebijdrage, inclusief programmaboekje en cd, bedraagt € 20 per persoon.

Aanmelden
De excursie wordt georganiseerd in samenwerking met het maandblad De Orgelvriend en district Noord-Brabant van de KVOK. Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden door het sturen van een mail aan excursie@brabantorgel.nl onder vermelding van het aantal deelnemers.

 

© 2016 fotografie Gérard van Betlehem