16|01 Presentatie cd met 14 Pseaumes van Wielenga

Text Example

advertentieOp zondagmiddag 16 januari wordt in de Waalse Kerk in Amsterdam de dubbel-cd gepresenteerd van het orgelproject ‘14 Psaeumes’ van de componist Gerrit Wielenga (1926-2010). Samen met een aantal andere componisten schreef hij veertien composities over evenzoveel Gregoriaanse hymnen en de Geneefse psalmen die daaraan in meer of mindere mate gelijkenis vertonen.

De in juni vorig jaar overleden Wielenga had een grote fascinatie voor de Geneefse psalmen. Ze waren dan ook een belangrijke inspiratiebron voor zijn composities. In zijn laatste (compositie)project, waarvan binnenkort de dubbelcd ‘14 Pseaumes‘ postuum bij Boeijenga verschijnt, spelen die zestiende-eeuwse melodieën ook een belangrijke rol, nu gepaard met 14 Gregoriaanse hymnen die in de psalmmelodieën naar voren komen.

Wielenga schreef samen met organisten Wout van Andel, Jan Hage, Toon Hagen en Aart de Kort veertien composities waarin de transformatie van het gregoriaans naar de Geneefse melodie naar voren komt. De composities worden door de vier organisten gespeeld, de Gregoriaanse hymne wordt gezonden door Schola Cantorum Gregoriana onder leiding van Hans Jansen. Zij zingen ook telkens ter afsluiting de Goudimel-zetting van de psalm.

De cd-presentatie wordt gehouden op zondag 16 januari 2011 van 15.00 uur tot 17.00 uur in de Waalse Kerk, Walenpleintje 159 te Amsterdam. Het wordt geen concert maar een feestje, waarbij het glas wordt geheven op het totstandkomen van het samenwerkingsproject.

Wie de presentatie wil bijwonen wordt verzocht een mailtje te sturen naar wielengakarin@gmail.com met vermelding van het aantal personen.

© 2010 www.orgelnieuws.nl