16|05 Finale Hinszconcours: In Beweging met Dans&Ritme

Text Example

advertentieOp 16 mei 2009 wordt in de Kamper Bovenkerk de finale gehouden van het Hinsz Compositieconcours. Vijftien deelnemers schreven een nieuwe compositie met als thema “In Beweging met Dans&Ritme. Daarvan zijn zes componisten genomineerd voor de finale.

De stichting Hinsz Compositiecconcours Bovenkerk Kampen die het concours voor de derde maal organiseert schreef vorig jaar de compositieopdracht uit waarbij deelnemers niet alleen voor het Hinsz-orgel van de Bovenkerk dienden te schrijven, ze mochten daarbij ook slagwerk betrekken.

De vakjury, bestaande uit Lucas Vis, dirigent/componist (voorzitter), Kees van Eersel, organist/kerkmusicus en Theo Jellema, organist, hebben zes (voor hen anonieme) composities genomineerd om te worden uitgevoerd tijdens de finale op zaterdagmiddag 16 mei in de Bovenkerk.

De titels van de genomineerde werken zijn:

• Motion Emotion

• Deux Danses pour Grand-Orgue

• Suite Française

• Echo of Gregorius and Tribute to Bach

• Ad undas

• Psalm43dans

Twee “vintage” composities zijn geschreven voor het Hinsz-orgel; de andere vier genomineerden hebben een compositie geschreven voor orgel en slagwerk. Bij deze werken wordt de begeleiding verzorgd door percussionisten Jan Roel Hamersma en Richard Jansen. Laatstgenoemde zal in de pauze, tijdens het juryberaad, uitleg geven over de gebruikte instrumenten. Ook zal Ab Weegenaar, hoofdorganist van de Bovenkerk, een korte toelichting geven bij de beide orgels in de Bovenkerk.

Vijf genomineerden zullen hun eigen werk uitvoeren; de componist van ‘ Ad undas’ laat zijn werk vertolken door organist Dennis van der Wijk.

De finalisten dingen om vier prijzen: de Hinsz-prijs van € 2.500, een tweede prijs van € 1.500, en een derde prijs van € 850. De publieksprijs is een bij het thema passend kunstwerk door keramiste Leonie Thijssen.

De finale wordt gehouden op zaterdagmiddag 16 mei 2009 in de Bovenkerk te Kampen. Aanvang 14.00 uur. Toegangsprijs € 2,00. Uitgebreid programmaboekje (incl. stembiljet voor de publieksprijs) à € 2,00 is verkrijgbaar bij de ingang.

Meer info op : www.hinszconcours.nl

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie: www.orgelfotografie.nl