16|08 19de Antwerpse Orgelwandeling in Berchem

Text Example

advertentieOp vrijdag 16 augustus organiseert Calcant vzw de 19de Antwerpse Orgelwandeling rond het stadsdeel Berchem. Een Van Vulpen-orgel een Alexander-harmonium en een instrument van Forster & Andrews zijn die dag het reisdoel.

De wandeling concentreert zich rond de Grote Steenweg, de verkeersader die vanuit Mechelen en Lier toegang gaf tot de stad. Het traject van hooguit een kilometer begint om bij de St. Willibrorduskerk op de hoek van de Singel en de Grote Steenweg in Berchem. Onvangst en aanmelding vanaf 13.30 uur.

Het eerste orgel van de wandeling staat in de neoclassicistisch kapel van het voormalige St. Stanislascollege. Nog maar kort beschikt de kapel over een orgel van Van Vulpen uit 1958, gebouwd voor de Hervormde Kerk in het Zeeuwse Geersdijk. Het door Pels overgeplaatste orgel tijdens de wandeling nog maar net zijn opgeleverd. Peter Maus en Jan van Mol zullen het orgel onder meer vierhandig demonstreren.

In de De Merodelei, staat de basiliek van de Dochters van Jezus’ Heilig Hart. Van de bouw van een pijporgel in de rijke neogotische kloosterkapel is het nooit gekomen, wel staat er een drukwindharmonium van Alexandre op het doksaal. Het is nu nog mogelijk de kapel ‘in bedrijf’ te zien, de zusters staan op het punt het klooster te verlaten. Jan van Mol zal het harmonium laten horen en er zangeres Cristel De Meulder mee begeleiden.

De wandeling eindigt in Engelse sferen in de St. Boniface Church, een recent gerestaureerd bouwwerk in de Engelse neogotiek. Het orgel van Forster & Andrews uit 1873 zal onder de handen van organist Hayley Waddell figureren in de setting van een evensong met vocaal ensemble Pantarhei.

Deelname kost € 8,00 en is inclusief een uitgebreide brochure. Wie zich vóór 8 augustus aanmeldt, lid is van Calcant, Orgel in Vlaanderen of wie zich met een groep aanmeldt betaalt € 6,00 per persoon door overmaking van het bedrag op bankrekening (IBAN) BE74 0016 2555 5807, (BIC) GEBABEB ten name van Calcant vzw, Richardstraat 23, B-2060 Antwerpen.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Jan van Mol janvanmol@pandora.be

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie www.orgbase.nl