16e Internationaal César Franckconcours in oktober 2022 in Haarlem

césar franck
César Franck | foto Pierre Petit / bewerking © ORGELNIEUWS

Van 4 tot en met 8 oktober 2022 vindt in Haarlem voor de 16e maal het Internationaal César Franckconcours plaats. Het orgelconcours wordt gespeeld op het grote Willibrordusorgel (Adema, 1923 e.v.) in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo.

Text Example

advertentieIn voorgaande edities stond naast werk van Franck ook andere 19e en 20e-eeuwse Franse muziek op het programma. In het kader van het 200e geboortejaar van de naamgever van het concours wordt er dit keer uitsluitend muziek van César Franck gespeeld.

Het concours staat open voor organisten die tenminste hun bachelor-examen met goed gevolg hebben afgelegd, of een gelijkwaardig diploma aan een muziekvakopleiding hebben gehaald. Er is plaats voor maximaal tien deelnemers. Zij worden beoordeeld door een jury die bestaat uit Michel Bouvard (Toulouse/Parijs), Étienne Walhain (Doornik) en Marcel Verheggen (Maastricht).

Drie rondes

In de eerste ronde op dinsdag 4 oktober spelen de deelnemers Prière en Pièce héroïque als verplichte werken. In de tweede ronde op donderdag 6 oktober spelen de kandidaten het Grande Pièce symphonique. Voor de finale op zaterdag 8 oktober moeten de deelnemers een programma voorbereiden bestaande uit een van de Trois Chorals, het Cantabile en de Final. Pas na de tweede ronde bepaalt de jury welk van de drie Chorals aan elk van de finalisten wordt toegewezen.

Prijzen

De winnaar van het concours mag naar huis met een geldprijs van € 2.500, de tweede en derde prijs zijn respectievelijk € 1.500 en € 1.000. Ook is er een publieksprijs van € 500. Daarnaast ontvangen de finalisten een uitnodiging voor het geven van een concert in de serie Zaterdagmiddagconcerten in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo. De winnaar van de eerste prijs mag tevens concerteren in ‘De Duif’ te Amsterdam.

Aanmelden

Aanmelden voor het concours dient vóór 1 juli 2022 plaats te vinden. Een professionele jury maakt een voorselectie op basis van een in te sturen opname van Francks Pièce héroïque. Uiterlijk 1 augustus 2022 wordt bekend gemaakt wie tot het concours zijn toegelaten. De deelnamekosten voor geselecteerde kandidaten bedragen € 100.

Publiek

De drie rondes zijn voor het publiek toegankelijk. Daarnaast is er op vrijdag 7 oktober om 20.15 uur een concert door de drie juryleden.

Meer informatie: cesarfranckconcours.nl