17-26|06 Orgelfestival Alkmaar

Text Example

advertentieVan 17 juni tot en met 26 juni 2011 wordt in Alkmaar het tweejaarlijkse Orgelfestival Holland gehouden met concerten, een orgelconcours en een orgelacademie. Het festival zal in het teken staan van het vijfhonderdjarig bestaan van het Van Covelens-orgel uit 1511, de ‘European Organ Union’ en het 9e Internationaal Schnitger Orgelconcours ’Grand Prix d’ECHO’. Het Van Covelens-orgel (1511, in 1994-2000 gerestaureerd door Flentrop) in de Grote Sint Laurenskerk zal in het openingsweekend centraal staan. Het 500 jaar oude instrument is een van de oudste bespeelbare orgels van Nederland.

Grand Prix d’ECHO’

Met negen andere Europese steden maakt Alkmaar deel uit van het samenwerkingsverband European Cities of Historical Organs (ECHO). Samen met de concoursen in de ECHO-steden Freiberg en Innsbruck organiseert Alkmaar dit jaar de Grand Prix d’ECHO. Het 9e Schnitger Orgelconcours van 14 tot en met 24 juli zal dan ook geheel in het teken staan van de Grote Prijs. De finalisten van de ECHO-concoursen in Alkmaar (2009), Freiberg (2009) en Innsbruck (2010) zullen strijden om de titel ‘Young ECHO Organist of the Year’, beoordeeld door een respectabele internationale jury.

11e Orgelacademie

Tijdens het Orgelfestival wordt de 11e Orgelacademie gehouden met masterclasses, workshops, lezingen en excursies. De Academie is bedoeld voor amateurs, studenten en beroepsmusici. De deelnemers werken onder leiding van gerenommeerde specialisten aan repertoire dat is afgestemd op de karakteristieken van de lesorgels. Aan de Orgelacademie werken mee: Jean Ferrard, Karin Nelson, Maurizio Croci, Jan Willem Jansen, Reinhard Jaud, Joao Vaz, Roberto Antonello, Per Fridtjov Bonsaksen, Dietrich Wagler, Frank van Wijk en Pieter van Dijk.

De masterclasses en workshops vinden plaats Alkmaar en Beverwijk. Daarnaast zijn er excursies naar diverse historische orgels in Noord-Holland, waaronder Oosthuizen Enkhuizen en Hoorn.

European Organ Union

Het laatste weekend van het festival staat in het teken van de Europese Organ Union. Alle ECHO-juryleden treden tijdens het slotconcert op zondag 26 juni op met muziek uit hun land van herkomst. Naast orgelrecitals door de juryleden zijn er concerten van het Canterbury Cathedral Choir en het Orchestra Barocca van de Civica Scuola di Musica uit Milaan.

Meer informatie

www.alkmaarorgelstad.nl

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie: www.orgelfoto.nl