19-28|06 Schnitger Orgelfestival Holland in Alkmaar

Text Example

advertentieVan 19 tot en met 28 juni wordt in Alkmaar voor de tiende maal het tweejaarlijkse Schnitger Orgelfestival Holland gehouden, met als rode draad het Internationaal Orgelconcours voor twaalf jonge organisten van tien verschillende nationaliteiten.

De eerste ronde van het concours is op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni met orgelwerken van Bach op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Ronde twee is op dinsdag 23 juni met muziek van Sweelinck op het Van Covelens-orgel en de finale wordt gehouden op vrijdag 26 juni, waarbij de finalisten onder andere de Passacaglia van Bach en een van diens triosonates op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel dienen te spelen. Gedurende negen dagen is er elke avond een concert (of concoursronde) in de Grote Sint Laurenskerk, De concerten beginnen om 20.00 uur, de concoursrondes om 19.00 uur.

Internationaal mediapartner

Op vrijdag 19 juni wordt de Alkmaarse kaasmarkt geopend door Maggie Hamilton, hoofdredacteur van het Britse magazine Choir & Organ, een van de mediapartners van het Orgelfestival Holland. Stadsorganist Pieter van Dijk geeft om 12.00 uur een kaasmarktconcert in de Grote Kerk, met orgelmuziek van Johann Sebastian Bach. Om 15.00 uur begint het orgelconcours.

Canterbury Cathedral Choir

Het officiële openingsconcert van het festival wordt op zaterdag 20 juni gegeven door het Canterbury Cathedral Choir. Uiteraard zingen zij Engelse koormuziek, maar ook muziek van Palestrina, Bach en Mendelssohn. De Zweedse organiste en jurylid Bine Katrine Bryndorf speelt orgelwerken van Bach.

Bachweekend

In het Orgelfestival Holland zijn twee componistenweekenden geprogrammeerd. Van 19 tot en met 21 juni staat Johann Sebastian Bach centraal, niet alleen tijdens orgelconcerten en het orgelconcours, maar ook met lezingen en kamermuziekuitvoeringen, een orgelwandeltocht en carillonconcerten. Daarnaast is er op zaterdag 20 juni in de Alkmaarse binnenstad een lint van draaiorgels, dat de toch al gezellige sfeer versterkt met een oer-Hollands tintje. Op zondagavond 21 juni spelen Pieter van Dijk, Frank van Wijk en jurylid Theo Jellema de 18 Leipziger koralen van J.S. Bach.

Sweelinckweekend

Van 27 tot 28 juni staat de Jan Pietersz. Sweelinck in de muzikale schijnwerpers. Ook dan weer kamermuziekconcerten, lezingen en orgel- en koormuziek van tijdgenoten, waaraan onder andere meewerken Camerata Oude Kerk Amsterdam onder leiding van Henk Verhoef en Cantus Modalis onder leiding van Rebecca Stewart. De kamermuziekuitvoeringen vinden plaats in de sfeervolle Lutherse kerk aan de Oudegracht / Baangracht. In dit laatste weekend staat Alkmaar in het teken van de 16e en 17e eeuw tijdens de Alcmaria feesten en het ‘Kaeskoppenfeest’ met oude ambachten, toneel- en muziekvoorstellingen in historische kledij.

Voor het festival zijn er passe-partouts te koop. Losse kaarten zijn verkrijgbaar per concert.Het complete programma is te vinden op www.alkmaarorgelstad.nl

[ingezonden mededeling]

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie: www.orgelfotografie.nl