20|06 Orgelsymfonie van middag tot na middernacht

Text Example

advertentieIn een marathonconcert van vermoedelijk negen en een half uur zal zondag 20 juni één van de langste (orgel)composities ooit geschreven worden uitgevoerd in het Orgelpark. In het kader van het Holland Festival speelt de Engelse organist Kevin Bowyer de Tweede Symfonie van Kaikhosru Sorabji (1892-1988). Het concert begint ’s middags en eindigt rond een uur ’s nachts. De Engelse componist Kaikhosru Shapurji Sorabji schreef zijn tweede orgelsymfonie tussen 1929 en 1932. Het is een werk van draconische omvang: 350 pagina’s muziek en een voorgeschreven duur van 7 uur en 27 minuten. De verwachte uitvoeringstijd zal zondag waarschijnlijk twee uur langer zijn. Met tussen de drie delen twee pauzes, dat dan weer wel.

Organist Kevin Bowyer uit Glasgow tekende voor de uitvoering van het vrijwel onspeelbaar geachte werk. Volgens Bowyer is de muziek van Sorabji zo complex dat het de moeilijkste twintigste-eeuwse orgelwerken zoals Gmeeoorh van Xenaxis en Sieben Sterne van Ferneyhough ‘doet verbleken als waren het oefeningen voor twee vingers’.

De Britse expert op het gebied van twintigste-eeuws orgelrepertoire begint de uitdaging om 14.15 uur. Als alles volgens planning verloopt is het concert rond 1.00 uur ’s nachts afgelopen.

Meer info en kaarten via

www.hollandfestival.nl

www.orgelpark.nl

© 2010 www.orgelnieuws.nl