20|09 Musica Religiosa – Klaas Bolt

Text Example

advertentieZondag 20 september besteedt het IKON radioprogramma Musica Religiosa (op Radio 5, 18:02 uur – 19:00 uur) aandacht aan de legendarische organist en orgelbouwkundige Klaas Bolt (1927-1990).

Achttien jaar na zijn dood is hij nog steeds niet vergeten. Onlangs is zelfs een website gestart die volledig aan zijn werk is gewijd. Zijn improvisaties zijn nog steeds via opnamen te bewonderen, al dan niet professioneel opgenomen. Want Klaas Bolt had een grote schare bewonderaars en altijd stond wel een opname-apparaat klaar om concerten op te nemen. Opschrijven deed Bolt niet. Dat doen jullie maar na mijn dood, zei hij. En dat is ook prompt gebeurd. Over het tempo van de gemeentezang had hij een uitgesproken mening. Ook daar getuigen opnamen van. En tenslotte was hij betrokkken bij niet minder dan 250 orgelrestauraties. Naar zijn kundige mening werd meestal goed geluisterd, al is zijn geliefde orgel in de Der Aakerk in Groningen tijdens zijn leven nooit aangepakt vanwege controverses. Willem van Twillert en Peter van den Dongen geven een inkijkje in het (muziek)leven van Klaas Bolt.

Te horen zijn

• Psalm 43, enkele variaties; Lofzang van Simeon, gespeeld op het Müllerorgel van de St.-Bavo Haarlem.

• Voorspel en samenzang bij psalm 43 gespeeld op het Bätzorgel van de Domkerk te Utrecht.

• Enkele variaties over ‘Ontwaakt gij die slaapt en sta op uit de doôn’ op het Knipscheerorgel van de hervormde kerk Zandvoort.

[ingezonden mededeling]

© 2009 www.orgelnieuws.nl