2016: zilveren schijf slechts zwarte herinnering? [Marco den Toom]

Text Example

advertentieDe dagen worden korter en de koude nachten zorgen voor ochtendmist. De nevel maakt het vooruitzicht spookachtig. Anderen ontwaren door het waas contouren van een glansrijke toekomst. Orgelnieuws kent het verschijnsel en vraagt zich af: hoe zou de orgelwereld er in 2016 uitzien? Vandaag de bijdrage van organist én jubilaris Marco den Toom.

In 2016 zullen in ons land nog wekelijks vele orgelconcerten te beluisteren zijn. Echter, in de schaduw van de orgelkassen zullen nauwelijks meer cd-tafels te vinden zijn. En àls deze al te vinden zijn dan is dat zónder recente items van de concertgever ter plaatse.

Geen enkele organist zal er tegen die tijd nog over peinzen nieuwe cd’s te maken. Want 90% van zijn toehoorders kopieert de cd liever dan dat hij een originele moet aanschaffen. Dat is voor hén immers veel goedkoper. Bovendien doen ze dit dan inmiddels al zo’n 15 jaar zonder problemen…

Deze ‘fans’ zijn het er niet mee eens dat een cd van hun idool soms wel € 18,50 moet kosten. Dat die prijs (ook bij een oplage van 500 stuks) is opgebouwd uit ondermeer de kerkhuur (van soms wel 1000 euro), het laten stemmen van de tongwerken, de kosten van een opnamebedrijf, het monteren, het laten vormgeven, het laten maken van een zogenoemde master-cd en de kosten aan buma-/stemrarechten – die wel kunnen oplopen tot een euro per cd – wil voor hen nog niet zeggen dat ze deze realistisch vinden. Bovendien vinden ze het al helemaal bizar dat een groothandel ook nog eens een paar centen wil verdienen als hij de cd levert aan één van zijn laatste overgebleven winkeliers (die op dat moment nog net niet failliet is…).

Bent u ook een orgelfan van dit niveau?

Nee, natuurlijk niet. U kopieert alleen voor eigen gebruik (en héél soms voor het gebruik van een aantal kennissen die de originele cd zelf niet in bezit heeft…).

Tsja, maar iedereen doet het toch?

Helaas wel ja. Maar dat rechtvaardigt deze vorm van diefstal niet.

Vrome praat?

Of u dit nu vrome praat vindt of niet, vergeet nooit dat elk kopietje onze orgelcultuur schaadt. Is het u anno 2006 wel eens opgevallen dat veel steengoede organisten om deze reden nauwelijks meer (ongesponsorde) cd’s maken. Hoe dit er over tien jaar uit ziet heeft ú in de hand!

[MARCO DEN TOOM]

© 2006 www.orgelnieuws.nl