21 oktober | festival ‘Voor de Wind’ in Utrecht

Text Example

advertentieDe stad Utrecht huisvest voor de tweede keer festival Voor de Wind. Doel van het festival is het orgel in bredere culturele kring bekend te maken. Het programma van het eendaagse festival op zondag 21 oktober 2007 bevat uitsluitend nieuwe ideeën en makers. Het orgel speelt daarbij steeds weer een andere rol. Het instrument gaat combinaties aan met theater, film, dans en acrobatiek. Alle programma’s zijn vrij toegankelijk.

Orgel + Dans

Dance Works Rotterdam verzorgt een nieuw programma met orgelimprovisaties bij choreografieën. De dans bepaalt de muziek. De voorstelling Mind & Matter van Dance Works Rotterdam was twee jaar geleden in Utrecht een overweldigend succes.

Orgel + Literatuur

Socrate van de Parijse componist Eric Satie omvat drie liederen voor mezzosopraan en piano of ensemble. Op het festival klinkt uiteraard een orgelbewerking. De componist toont zich muzikaal een filosoof. Beschouwelijk, bijna afstandelijk en daardoor aangrijpend wordt de dood van Socrates. Met acteur Erik Heijerman en mezzosopraan Willeke te Brummelstroete.

Orgel + Acrobatiek

Een revueachtige show met het orgel als middelpunt. Inspiratie en verbindende factor zijn de jaren dertig van de vorige eeuw, zoals het lied van cabaretzangeres Zarah Leander: Der Wind hat mit ein Lied erzählt. Totaal verschillende nummers met dans, diverse circustechnieken zoals jongleren, acrobatiek en uiteraard zang; klassieke stukken naast populaire, lichtere stukken, worden achter elkaar gezet en met elkaar verbonden door presentator/zanger/acrobaat Jeroen Manders.

Orgel + Film

De film Ménilmontant uit 1926 vertelt de geschiedenis van twee zussen in een armoedige Parijse arbeiderswijk. Het verhaal wordt niet met taal, maar uitsluitend in beelden verteld. Regisseur Kirsanov benadert de film als een muziekstuk, vooral door een doelbewuste ritmiek. Joost Langeveld, expert in het muzikaal begeleiden van stomme films, zorgt voor orgelmuziek.

Orgel + Theater

Theater Compagnie Barrevoet – ECHO zorgt voor een sprankelende en poëtische theatervoorstelling die speciaal is gemaakt voor historische kerken.

Orgel + Nieuw gecomponeerde muziek

Orgel en saxofoons mengen daarom prachtig en kunnen bovendien even hard spelen. Het internationaal bekende Aurelia Saxofoonkwartet vroeg aan aantal jonge componisten, onder wie Gerard Beljon, zich hierop uit te leven.

Zie ook

Culturele Zondag

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie Gérard van Betlehem | www.gerardvanbetlehem.nl