21|04 Excursie naar drie Smits-orgels in Zuidoost-Brabant

Text Example

advertentieDe F.C. Smits-orgels van Aarle-Rixtel, Someren en Deurne zijn op zaterdag 21 april het reisdoel van een thema-excursie van de Brabantse Orgelfederatie. Die dag presenteert de federatie ook haar jaarmagazine Brabants Orgelrijkdom 2012.

De orgels in Someren en Deurne zijn recent gerestaureerd en gereconstrueerd door Verschueren Orgelbouw te Heythuysen. Het orgel te Aarle-Rixtel heeft minder te lijden gehad van ingrijpende wijzigingen. Dit orgel werd voor de laatste maal gerestaureerd door Vermeulen in 1988.

Deelnemers zijn vanaf 10.30 uur welkom in Someren. Bij de orgels van Someren en Deurne zal Johan Zoutendijk, directeur van Verschueren Orgelbouw, de toelichting verzorgen. In Aarle-Rixtel wordt dit gedaan door Frans Vermeulen. De orgels worden gepresenteerd door Piet Groenendijk (Someren), Leen Nijdam (Deurne) en Sietse van Wijgerden (Aarle-Rixtel). Van de betreffende organisten is op deze drie orgels ook hun spel op cd opgenomen. Deze cd zal aan het einde van de excursie aan de deelnemers worden uitgereikt.

Bij aanvang van de excursie in Someren wordt tevens het jaarmagazine Brabants Orgelrijkdom 2012 gepresenteerd. Daan Manneke neemt daarvan het eerste exemplaar in ontvangst.

De organisatie is in handen van de Brabantse Orgelfederatie in samenwerking met de kring Noord-Brabant van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici en De Orgelvriend. De deelnemersbijdrage inclusief programmaboekje en cd is € 15, te voldoen bij aanvang van de excursie. Opgave voor deelname aan deze excursie via excursie@brabantorgel.nl.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie Wim van der Ros