21|04 Honderd jaar Feike Asma

Text Example

advertentieOp zaterdag 21 april is het honderd jaar geleden dat Feike Asma (1912-1984) in Den Helder het levenslicht zag. De herdenking van zijn geboortedag gaat deze zaterdag niet geruisloos aan de Nederlandse orgelwereld voorbij. Zo vinden die dag meerdere ‘Asma-herdenkingen’ plaats, zoals het jaarlijks terugkerende evenement ‘In het spoor van Feike Asma’ in de Rotterdamse Laurenskerk.

Van 13.00 uur tot 18.00 uur organiseert de Feike Asma Stichting in Rotterdam een middag waarbij het hoofdorgel in drie concerten wordt bespeeld door Everhard Zwart (13.00 uur), Herman van Vliet en Jaap Kroonenburg (14.30 uur), Hayo Boerema en Arjen Leistra (16.30 uur). Die middag worden ook het boek De legendarische organist Feike Asma. Zijn leven, werk en invloed. (red. Aad Alblas) en twee boxen van elk vier cd’s met opnamen van Asma gepresenteerd. Er is een klankbeeld van Asma’s leven en werk te zien en er staat een verkoopstand met bladmuziek en cd’s. De Laurenskerk is open vanaf 12.00 uur. Toegang bedraagt € 10 (donateurs €5, kinderen tot 12 jaar gratis). www.feikeasmastichting.com

Nog meer Asma

Kampen Stichting Selectief organiseert in de Bovenkerk een Feike Asma Festival. Peter Eilander, Harm Hoeve en Marco den Toom spelen vanaf 13.30 uur een middagprogramma. In het avondprogramma om 19.30 uur treden Harm Hoeve, Marco den Toom en Everhard Zwart op.

www.veelzijdiginmuziek.nl

Den Haag In de Evangelisch Lutherse Kerk organiseert Stichting Vox Humana een Feike Asma Herdenking. Peter Eilander, Wybe Kooijmans en Annemarie van Woudenberg (finaliste Feike Asma Concours 2011) bespelen vanaf 20.00 uur het Bätz-orgel.

www.stichtingvoxhumana.nl

Goes Stichting Muziek in de Grote Kerk Goes herdenkt Feike Asma met een concert door Arno van Wijk onder de titel Feike Asma Remembered. Aanvang 20.00 uur.

www.muziekindegrotekerkgoes.nl

Minder of geen Asma

Voor wie alle Asmania niet zo ziet zitten heeft de redactie nog een paar tips voor het orgelmatig doorbrengen van deze vrije zaterdag.

Zuidoost-Brabant Vanaf 10.30 uur excursie naar drie F.C. Smits-orgel in Someren, Aarle-Rixtel en Deurne. Lees verder….

Rotterdam De SnertOrgelTram gaat vanaf 11.30 uur weer rijden. Naar orgels ‘op Zuid’. Lees verder….

Nieuwkoop Orgelwandeling langs drie orgels in de Remonstrantse, Gereformeerde en Hervormde kerken van het dorp. Vanaf 13.30 uur. Lees verder….

Drachten Workshop voor kerkorganisten met Jos van der Kooy in de Fonteinkerk. Aanvang 14.00 uur. Lees verder….

Zwolle VOGG-excursie naar het Adema-orgel in de Dominicanenkerk. Begint om 14.00 uur. Lees verder….

Haarlem In de Kathedrale Basiliek St. Bavo opent Ton van Eck om 15.00 uur het seizoen 2012 van de zaterdagmiddagconcerten rond het grote Willibrordusorgel. Lees verder….

Vianen Grote Kerk, 20.00 uur. ‘Drank verklankt’. Orgelmuziek in combinatie met een wijnproeverij. Lees verder….

Amsterdam Orgelpark, 15.00 uur. Ingebruikname van het ‘Van Straten-orgel’, de door Reil gebouwde studiekopie van het Peter Gerritsz-orgel uit 1479. Lees verder….

Dordrecht Orgel en draaiorgel in de Grote Kerk. Vanaf 20.00 uur gaat Cor Ardesch op het Kam-orgel de dialoog aan met twee straatorgels. Lees verder….

Rhenen Cunerakerk, 20.15 uur. Keulse Domorganist Winfried Bönig speelt zijn orgelversie van de Goldbergvariaties van Bach. Lees verder….

Of ga naar onze zustersite www.orgelagenda.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl