21|05 Orgelexcursie naar Soerendonk en Budel

Op zaterdag 21 mei wordt een orgelexcursie belegd naar Soerendonk en Budel. Het thema van de dagexcursie is ‘In ’t spoor van Albert Schweitzer’. De organisatie is in handen van de Brabantse Orgelfederatie – in samenwerking met het maandblad De Orgelvriend en de KVOK-afdeling Noord-Brabant.

Text Example

advertentie 

Het in 2011 in Budel door Orgelmakerij Reil geplaatste en gerestaureerde Dalstein & Haerpfer-orgel uit 1912 staat centraal in deze excursie. Dit orgel kwam destijds tot stand na overleg met Albert Schweitzer en ademt de sfeer en stijl in overeenstemming met de principes van de Elzasser Orgelreform.

 

Soerendonk

’s Ochtends gaat de excursie naar Soerendonk waar in de kerk Sint Jan Onthoofding de ‘Opus 1’ van Vermeulen staat. Dit orgel, in aanleg uit 1843, wordt toegelicht en gepresenteerd door Rogér van Dijk en Tannie van Loon, organiste van de Maria Presentatiekerk te Aalst. Aanvang van de presentatie 10.30 uur.

 

Budel

Het middagprogramma vindt plaats in Budel (foto). Rogér van Dijk, die samen met Marcel Verheggen als adviseur bij de restauratie betrokken was, zal het orgel toelichten. De interpretatie van Schweitzer zal door Gerrit Christiaan de Gier, organist van de Jacobikerk te Utrecht, worden uitgewerkt. De Gier startte vorig jaar als eerbetoon aan hem zijn orgeltour ‘In ‘t spoor van Schweitzer’. Daarnaast zal in het parochiecentrum onder meer een film over leven en werk van Albert Schweitzer worden getoond.

 

Aanmelden

Deelnemers dienen zich uiterlijk 12 mei aan te melden via excursie@brabantorgel.nl. De kosten bedragen € 20 (dat is inclusief programmaboekje en de cd met opname van het programma van Gerrit Christiaan de Gier in Budel) kunnen bij aanvang van de excursie worden voldaan. Zie ook www.brabantorgel.nl

 

© 2016 fotografie Wim van der Ros