22 september-1 oktober | KlankKleurenFestival

Text Example

advertentieHet Marcussen-orgel in de Nicolaïkerk in Utrecht bestaat 50 jaar. Ter gelegenheid daarvan vindt er van 22 september tot en met 1 oktober een KlankKleurenFestival plaats rond het jarige instrument.

Vijftig jaar geleden was Utrecht het toneel van muzikale controverse over het orgel van de Nicolaïkerk. De restauratie van de westgevel van de kerk met zijn markante torens – eigendom van de Gemeente Utrecht – was zojuist voltooid. De kerk bezat een orgel van Witte uit 1888, maar dat kon volgens de architect na de restauratie niet terugkeren. De bouwmeester vond dat het Romaanse venster in de westmuur vanuit de kerk zichtbaar moest blijven. Bij met Witte-orgel zou dat onmogelijk zijn. De Hervormde Orgelcommissie was tegen een plan om het te herplaatsen in een aan aangepaste kas. Het Witte-orgel staat nu in de Hervormde Kerk van Maasland.

De Nicolaïkerk kreeg onder advies van Lambert Erné een nieuw instrument van de Deense orgelbouwer Marcussen. Het Nicolaï-orgel weerspiegelt het optimisme en de vernieuwingsdrang tijdens de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Het instrument is heeft veel invloed gehad op voor de orgelbouw in Nederland en Noord-Europa.

Bij de 50e verjaardag van het orgel organiseert de Nicolaïkerk het KlankKleurenFestival. Het Zweeds Radiokoor onder leiding van Peter Dijkstra verzorgt de opening. Daarnaast zijn er concerten met onder meer de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven met medewerking van Leo van Doeselaar, Guy Bovet, Nico van der Meel, Ko Zwanenburg en Stephen Taylor. In de kerk wordt een bijbelse bomentuin ingericht en er worden verschillende nieuwe orgelwerken voor het eerst uitgevoerd.

Tot die tijd presenteert het KlankKleurenFestival een voorprogramma. Tijdens de vespers op de eerste zondag van de maand om 17.00 uur is het Marcussenorgel volop te horen. Deze vespers staan in de traditie van de beroemde Orgelvespers, die vanaf ongeveer 1948 elke zaterdagavond onder de bezielende leiding van Lambert Erné in de Nicolaïkerk plaatsvonden.

Meer informatie

www.klankkleurenfestival.nl

© 2006 www.orgelnieuws.nl