22|05 Orgeltocht Woord & Daad

Text Example

advertentieOp vrijdag 22 mei, de dag na Hemelvaartsdag organiseert het Woord en Daad comité Soest en omstreken voor de vierde keer een. Dit keer gaat de tocht langs van Ravenswaaij, via Beusichem naar Wijk bij Duurstede; drie idyllisch aan de Lek gelegen plaatsen.

Naast orgelconcerten met samenzang worden er rondleidingen gegeven, is er de mogelijkheid voor kinderen om bij het orgel te zingen en wordt er een high tea geserveerd. De tocht kan zowel met de fiets als met de auto worden gereden en is ook heel leuk voor kinderen. Het thema van de orgeltocht is ‘Water’.

De tocht begint in Ravenswaaij. Na de inschrijving in de kerk van 12.45 tot 13.00 uur zal er om 13.00 uur in de Hervormde Kerk (Lekbandijk 37) een inleiding over kerk en orgel worden gehouden door Wim Ros (docent Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag) waarna er om 13.15 uur een concert op het orgel wordt gegeven door organist Gerrit Christiaan de Gier. Het orgel in deze kerk is door een onbekende orgelmaker gebouwd, waarschijnlijk Cornelis Hoornbeeck en dateert uit ca. 1715. Tijdens dit concert kunnen de kinderen enkele liederen bij het orgel zingen. Na afloop van het concert is er tot 14.30 uur de mogelijkheid de kerk en het orgel te bezichtigen

Vervolgens gaat de tocht naar de Hervormde Kerk van Beusichem (Markt 12). Het Bätz-Witte orgel in deze kerk dateert uit 1858. Hier is de opzet van het programma vrijwel hetzelfde als in Ravenswaaij: om 15.30 uur een inleiding over kerk en orgel door Wim Ros en om 15.45 uur een orgelconcert door Gerrit Chr. de Gier met medewerking van de trompettist Auke van der Merk. Na het concert kunt u de kerk en het orgel bezichtigen.

De orgeltocht eindigt in de laatgotische Grote Kerk (aan de Markt) van Wijk bij Duurstede. Het orgel dateert in aanleg uit ca. 1615. Voor de deelnemers aan de orgeltocht wordt van 17.00 tot 18.30 uur een high tea geserveerd in het kerkelijk centrum De Open Hof. In de kerk wordt om 19.00 uur een inleiding over kerk en orgels gegeven door Wim Ros. Het slotconcert begint om 20.00 uur (de kerk is om 19.30 uur open). Tijdens dit concert zal Gerrit Chr. De Gier orgelwerken ten gehore brengen van onder andere Pachelbel, Buxtehude, Sweelinck, Verjvanovski en J.S. Bach en is er samenzang begeleid door Gerrit (orgel) en Auke van der Merk (trompet). De algehele leiding van de avond is in handen van de voorzitter van Woord en Daad, ds. M.A. van den Berg.

Tijdens deze avond zal een nieuwe orgel cd-box met als thema ‘water’ gepresenteerd worden. Op de drie cd’s van deze box staan diverse orgelwerken uitgevoerd door Gerrit Christiaan de Gier op orgels in Maarssen, Zeist, IJsselstein, Schalkwijk en Wijk bij Duurstede. De cd’s zijn in opdracht van de Stichting Orgelcultuur Midden-Nederland geproduceerd en de opbrengst is bestemd voor de bouw van waterdammen in Burkina Faso door Woord en Daad.

Meer informatie en opgave

Voor deelname aan de orgeltocht en de high tea dient men zich vooraf op te geven. Dit kan tot en met 19 mei a.s. bij Marian Steenbeek (0346) 21 35 92 (ja-st@hetnet.nl) of Marieke Burggraaf (035) 542 99 25 (mariekeburggraaf@hetnet.nl).

www.woordendaadsoest.nl

[ingezonden mededeling]

© 2009 www.orgelnieuws.nl