23|06 Bastiaans-symposium en -studiedag

Text Example

advertentieDit jaar is het 200 jaar geleden dat organist en componist Johannes Gijsbertus Bastiaans werd geboren. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert Stichting Orgelnetwerk Noord-Holland in mei en juni een symposium en een studiedag.

Bastiaans werd in 1812 geboren in Wilp bij Deventer. Hij was één van de eersten van een reeks Nederlanders die muziek gingen studeren in Leipzig. Daar studeerde hij onder andere orgel bij C.F. Becker en de Dresdener organist F. Schneider. In Leipzig had hij ook contact met Felix Mendelssohn. Na zijn studie vestigde hij zich in 1839 in Amsterdam, waar hij organist werd van de Zuiderkerk. In 1858 werd hij stadsorganist (en –klokkenist) van Haarlem waar hij het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk bespeelde. Hij overleed in 1875.

De Stichting Orgelnetwerk Noord Holland organiseert in 2012 een aantal activiteiten om Bastiaans en zijn muziek onder de aandacht te brengen.

Zaterdag 12 mei 2012 – Symposium – Ter Coulsterkerk, Heiloo

In diverse lezingen wordt het leven en werk van Bastiaans belicht en komt de vraag aan de orde hoe Europees het muziekleven in Nederland in Bastiaans’ tijd was. De inleidingen worden afgewisseld met muziek op het Pels & Van Leeuwen-orgel. Medewerking wordt verleend door musicoloog en Bastiaans-deskundige, Jan ten Bokum en de organisten Willem Poot en Frank van Wijk.

’s Avonds om 20.15 uur geven Poot en Van Wijk een orgelconcert in de Ter Coulsterkerk. Voor het repertoire putten zij uit bewaard gebleven programma’s van door Bastiaans gegeven recitals.

Aanvang symposium: 13.00 uur

Deelname: € 20,00 (of inclusief concert € 25,00)

Entree concert: € 8,00

Zaterdag 23 juni 2012 – Studiedag – Koogerkerk, Zuid-Scharwoude

Tijdens deze dag kunnen (amateur-)organisten zich vertrouwd maken met het repertoire van Bastiaans. Deelnemers studeren vooraf een compositie in die zij tijdens de studiedag voorspelen. De organisten Frank van Wijk en Tjeerd van der Ploeg geven hen de nodige feedback met betrekking tot de interpretatie van de ingestudeerde werken. De orgelwerken van Bastiaans zijn inmiddels uitgegeven via Muziek Centrum Nederland (MCN).

Aanvang: 10.00 uur

Deelname: € 35,00 (actief) / € 10,00 (toehoorders)

Meer informatie en aanmelding

www.orgelnet.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 afbeelding www.orgelnieuws.nl