23|06 SGO-excursie: Pneumatiek in Groningen

Text Example

advertentieOp 23 juni organiseert de Stichting Groningen Orgelland (SGO) een ‘pneumatische excursie’ op het Groningse Hogeland. Onder leiding van Hans Fidom worden dan de orgels van Pieterburen, Kloosterburen, Wehe-Den Hoorn, en Zuurdijk bezocht.

Van deze vier is alleen het instrument in Wehe-Den Hoorn mechanisch; de andere drie zijn pneumatisch. De laatste vier zijn onlangs gerestaureerd. Het orgel van Pieterburen (Leichel, 1901) is enkele jaren geleden nog geheel nagezien door Mense Ruiter Orgelmakers. De orgels van Wehe-Den Hoorn (Maarschalkerweerd, 1898) en Kloosterburen (Adema, 1925, zie foto) zijn gerestaureerd door de firma Adema, onder advies van Ton van Eck; het orgel in Zuurdijk (Rohlfing, 1922) door de firma Elbertse, onder advies van Hans Fidom.

Hans Fidom zal niet alleen de orgels demonstreren, maar daarbij ook een ‘college’ geven over de registersamenstelling van de vier orgels, de achtergronden daarvan en wat een en ander betekent voor het registreren. Aan de hand van duidelijke tekeningen zal hij tevens uitleggen hoe de diverse pneumatische systemen van de orgels in Pieterburen, Kloosterburen en Zuurdijk werken, en hoe ze historisch met elkaar samenhangen. Bij de presentatie van de geschiedenis van de orgels in Kloosterburen en Wehe-Den Hoorn werkt ook Victor Timmer mee. Samen met Ton van Eck geldt hij als Adema-specialist bij uitstek.

Het excursieprogramma ziet er als volgt uit:

10.30 – 11.30 uur Pieterburen

11.45 – 12.45 uur Kloosterburen

13.00 – 13.45 uur Lunch

14.00 – 14.45 uur Wehe- Den Hoorn

15.00 – 16.00 uur Zuurdijk

De kosten van deze excursie bedragen : € 25 per persoon (exclusief lunch). De kerken worden met eigen vervoer bezocht. Opgave via info@groningenorgelland.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 foto: Jan Feddema