23|07 Hongaarse orgelmuziek op cd

Text Example

advertentieOp donderdag 23 juli geeft de Hongaarse organiste Zsuzsa Elekes één concert in Nederland, op het Walcker-orgel in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Die avond wordt een cd gepresenteerd met begin 20e-eeuws, laatromantisch Hongaars orgelrepertoire waarvoor de opnamen een jaar geleden plaatsvonden. Veel van het opgenomen repertoire verscheen nog niet eerder op geluidsdrager.

Op de cd staan onder meer zes werken van de Hongaars-Amerikaanse organist/componist Dezsö Antalffy-Zsiross (1885-1945). Antalffy (foto) behoorde tot de grootste interpreten van zijn tijd en was ook als componist erg gezien. Niettemin zijn veel van zijn composities spoorloos verdwenen. Zijn idioom varieert van de laatromantisch-expressieve stijl tot impressionisme. Madonna, Toteninsel en Spielende Faunen (de laatste twee geïnspireerd op taferelen van de schilder Böcklin) zijn enkele aansprekende titels. Na zijn studie aan de Muziekacademie van Budapest studeerde Antalffy bij Reger en Straube in Leipzig. Nadien werd hij docent orgel en harmonieleer aan voornoemde academie en organist van de Stephansbasiliek in Budapest. In 1921 emigreerde hij naar Amerika om als orgelleraar aan de Eastman Muziekschool in Rochester te werken en als organist in de Radio City Music Hall in New York op te treden. Hij was nog geen zestig toen hij op 29 april 1945 in New York overleed.

Zijn orgelwerken werden in 1985 voor een deel uitgegeven door István Koloss bij Editio Musica Budapest, maar opnamen ervan zijn schaars. De op 23 juli te presenteren cd van de Stichting Monumentaal Walcker-orgel Doesburg biedt een representatieve dwarsdoorsnede van het Hongaarse orgelrepertoire uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Aanvang concert 20.00 uur, toegang € 6,50 (65+ € 5,50), na afloop hapje en drankje.

© 2009 www.orgelnieuws.nl