23|11 Presentatieconcert psalmen-cd Boudewijn Zwart

julianakerk dordrecht
Edskes-orgel Julianakerk Dordrecht | © foto Wim Klop

Nu eens niet als beiaardier, maar als organist en pianist zal Boudewijn Zwart te beluisteren zijn tijdens een concert in de Julianakerk te Dordrecht op zaterdagavond 23 november. Met dit concert presenteert hij zijn debuut orgel-cd (een dubbel-cd), waarop hij eigen composities en improvisaties speelt.

De werken zijn gebaseerd op de psalmmelodieën van het Geneefse Psalter (1539-1562). Zwart daarbij laten inspireren door componisten uit de barokke en klassieke tot impressionistische en vroegmoderne perioden. De werken zijn zo geschreven dat ze op orgel met of zonder pedaal kunnen worden gespeeld. Vandaar dat eerder dit jaar een piano-cd verscheen met een aantal psalmbewerkingen. Met de uitvoering op orgel wil Zwart weer andere klankschakeringen en speelmogelijkheden laten horen.

Text Example

advertentieDe cd is opgenomen op vierklaviers orgel van de Dom te Litomerice (Tsjechië). Dit orgel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de gebroeders Jehmlich in de achttiende-eeuwse orgelkas van Anton Reiss. In 2000 werd het gerestaureerd door Jemlich Orgelbau te Dresden (Duitsland).

Tijdens het presentatieconcert in de Julianakerk te Dordrecht zal Boudewijn Zwart zowel werken op orgel als op piano uitvoeren. Verdere medewerking krijgt hij van zijn dochter Lydia Zwart, die een ‘Clavion’ zal bespelen, een soort kamerbeiaard met klankstaven als geluidsbron. Omdat de psalmbewerkingen in eerste instantie voor de eredienst zijn geschreven, vormt ook samenzang een onderdeel van het programma.

De toegangsprijs (inclusief consumptie) is € 7,50, CJP/65+ € 5,00. Kinderen en jongeren tot en met 16 jaar gratis. Het concert begint om 20.00 uur. De deuren van de kerk zijn 19.30 uur open.

Bij de kerk aan de Mauritsweg 286 is voldoende parkeergelegenheid.

De cd is na afloop van het concert tegen gereduceerde prijs verkrijgbaar. Vanaf die datum zal de cd ook verkrijgbaar zijn via onder meer de website www.bellmoods.com

[advertorial]