23|8 Schuurman-orgelconcours Schiedam

Text Example

advertentie 

De orgelwerken van Adriaan C. Schuurman (1904-1998) staan zaterdag 23 augustus centraal in de Grote Kerk van Schiedam. De dag vindt plaats naar aanleiding van de tiende sterfdag van deze kerkmusicus. Schuurman was vanaf 1929 een aantal jaren organist van de Schiedamse Grote Kerk.

Als organist was Adriaan C. Schuurman vervolgens werkzaam in Schiedam, Lochem, Amersfoort en Den Haag. Tevens was hij dirigent van de Christelijke Oratorium Vereniging ‘Laudate Dominum’ te Voorburg. In 1969 nam hij afscheid als docent voor kerkmuzikale vakken aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en in 1973 als docent contrapunt en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium.

’s Morgens en ’s middags is er op het drieklaviers Flentrop-orgel een concours rondom zijn orgelcomposities. Kandidaten moeten verplicht één werk van Schuurman laten horen. Zij kunnen daarbij kiezen uit de fantasie over ‘Amen, Jezus Christus, Amen’ of Psalm 73, beide opgenomen in de bundel Tien koraalbewerkingen (uitgave Boekencentrum). Daarnaast kunnen de kandidaten een of meer werken uit de orgelliteratuur ten gehore brengen, met in totaal een maximum van twintig minuten. De organisatie van het concours zorgt voor twee vakkundige registranten. Er is plek voor maximaal tien kandidaten, aanmelding gebeurt op volgorde van binnenkomst. Er zijn drie prijzen te winnen.

’s Avonds vindt om 20.15 uur het juryconcert met de presentatie van de tweede (en laatste) dubbel-cd met waarop Jan J. van den Berg en Gerben Mourik het complete orgeloeuvre van Adriaan C. Schuurman spelen. De opnamen vonden plaats in Grote Kerk van Gorinchem en Grote- of St.-Michaelskerk in Oudewater.

 

© 2008 www.gerardvanbetlehem.nl