24 maart | Voorjaars orgeltrip Calcant vzw

Text Example

advertentieDe Antwerpse vereniging Calcant vzw organiseert op zaterdag 24 maart haar voorjaars orgeltrip naar recent gerestaureerde orgels in Belgisch Brabant en Antwerpen. Op het programma staan de orgels van de Sint-Bartholomeuskerk van Merksem, de voormalige Abdijkerk van Vlierbeek (zie foto), het orgel van het kerkje van Ranst-Millegem én een instrument in Houtem, een gehucht van Vilvoorde.

• Het Carolus Dillens-orgel (1723) in het kerkje van Ranst-Millegem werd gerestaureerd door Jan Lapon. Dillens is meer een legende: hij bouwde orgels voor de Jezuïeten (Carolus Borromeus in Antwerpen, Sint-Pieter en Pauwel in Mechelen, O.L.V. in Sint-Truiden, afkomstig uit Luik). Geen van alle bevat nog klinkend materiaal van Dillens. Dit is wél het geval voor het orgeltje dat hij voor de kerk van Ranst bouwde en dat later in de fraaie bedevaartskapel van het gehucht Millegem terecht kwam.

• Het Le Picard-orgel (waarschijnlijk 1737) uit de voormalige abdijkerk van Vlierbeek werd door Thomas gerestaureerd. De gebroeders Le Picard en hun opvolger Robustelly waren werkzaam in het prinsbisdom Luik. Door hun contacten met de familie Van de Gheyn, klokkengieters, beiaardiers en organisten in Leuven, realiseerden zij talrijke orgels in de Leuvense omgeving. Na de orgels Langdorp en Herent die in de afgelopen decennia gerestaureerd werden, was het aan orgelbouw Thomas uit Ster-Franchorchamps om een restauratie tot stand te brengen die volgens velen een standaard zet. De kerk van Vlierbeek is was tot aan de Franse Revolutie een abdijkerk van de Benedictijnen en baadt nog helemaal in de sfeer van de late 18de eeuw toen architect Dewez in talrijke kloostergebouwen de immense rijkdom van de kloosterorden vorm gaf. Net voor het te laat was.

• In het gehucht Houtem bij Vilvoorde kwam het Gerard Davit-orgel (1742 in een kas van 1710) als tweedehands-instrument terecht uit de Sint-Bartholomeuskerk van Merksem.

• Het orgel van de Sint-Bartholomeuskerk van Merksem (D’Hondt 1950) is een ‘gewoon’ orgel uit die tijd: electropneumatische tractuur, met een neobarokke dispositie.

Deelname

€ 35 (inclusief bus, concerten, programmablad)

Reserveren door storting op de rekening van Calcant cvoa

IBAN BE66 0014 4163 7743 – BIC GEBABEBB

Meer informatie en aanmelding

Calcant vzw.

Ten Otter 27

2980 Zoersel België

[e] janvanmol@pandora.be

[w] www.calcant.be

[ingezonden mededeling]

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie Gérard van Betlehem