24|04 Noord-Brabants Orgelfestival

Text Example

advertentieDe Brabantse Orgelfederatie organiseert zaterdag 24 april in Eindhoven het Festival Nieuwe Muziek. Het festival vindt plaats op de orgels van Muziekcentrum Frits Philips (Pels & Van Leeuwen), de Heilig-Hart of Paterskerk (Maarschalkerweerd) en de Sint-Catharinakerk (Verschueren).

Uitgangspunt is het presenteren van recente nieuwe orgelmuziek, profaan of geestelijk, waarbij het orgel als solo-instrument, maar ook in combinatie met zangstem(men) en instrumenten kan klinken. Creativiteit, kwaliteit, originaliteit en diversiteit zijn de ingrediënten van deze dag, meldt de Brabantse Orgelfederatie. Bezoekers mogen een publieksprijs toekennen aan de componist die voor hen het meest aan de criteria heeft voldaan.

Naast werk voor orgel en jazzgitaar, wordt werk ten gehore gebracht voor orgel, marimba en klarinet. Er wordt werk uitgevoerd van de componisten Daan Manneke, Fons Mommers en Henk van der Vliet, waarbij als concertgevers optreden Anton Doornhein, Jelena Bazova, Gero Körner en Tannie van Loon. Ieder concert begint met de uitvoering door studenten van het Fontys Conservatorium te Tilburg van een werk van de vorig jaar overleden Louis Toebosch. Mogelijk worden de bezoekers ook verrast met een werk voor orgel, vijf saxofoons en pauken.

De concerten op de drie locaties beginnen om 11.00 uur, 13.30 uur en 15.00 uur. In Muziekcentrum Frits Philips improviseert Henco de Berg om 12.00 uur op basis van de Modi van Olivier Messiaen. De toegangsprijs per locatie bedraagt € 7,50. Een passe-partout voor de hele dag kost € 20. Aansluitend aan het festival wordt in de Sint-Catharinakerk het Brabants Orgelmagazine 2010 gepresenteerd. Commissaris van de Koningin W. van de Donk ontvangt het eerste exemplaar.

Meer informatie

www.brabantorgel.nl

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie Wim van der Ros