24|05 Bach-dag rond Garrels-orgel in Purmerend

johann sebastian bach
Johann Sebastian Bach

Op zaterdag 24 mei organiseert de Stichting Orgelnet Noord-Holland in de St. Nicolaaskerk te Purmerend een dag die geheel gewijd is aan de interpretatie van orgelwerken van Johann Sebastian Bach. Drie bekende organisten zullen hun Bach-interpratie die dag toelichten, waarna er voor het publiek ruim de gelegenheid is voor vragen en discussie.

Text Example

advertentie 

De organisten Frank van Wijk, Tjeerd van der Ploeg en Kees van Eersel zullen op het Garrels-orgel (1742) een aantal werken spelen waaronder Fantasia in g moll BWV 542, Fantasia und Fuge in c moll BWV 537, O Mensch, bewein dein Sünde Gross BWV 622 (Orgelbüchlein) en Pastorale (deel 3) BWV 590.

 

Inkijkje

Het publiek krijgt een inkijkje in de werkwijze van de deelnemende organisten. Zij zullen hun keuzes motiveren waardoor er een beter inzicht ontstaat in het onuitputtelijk rijke repertoire van Bach en de wijze waarop dit gespeeld kan worden. De organisten weten van elkaar niet hoe ze de betreffende werken zullen uitvoeren waardoor er veel stof voor discussie zal zijn. Er is ruimschoots gelegenheid vragen te stellen over de gespeelde werken en de uitvoering daarvan.

 

Verdieping

Aan de orde komen tempo, articulatie, registratie (eventuele klavier/registratiewisseling), muzikale figuren, applicatuur, expressiemiddelen (agogiek), muzikaal karakter, rhetorica, stylus fantasticus (BWV 542), omgang met de ruimte (akoestiek). Vragen die zeker gesteld zullen worden: Laat je je als speler leiden door bronnen? Zo ja, welke? De dag is bedoeld als verdieping van de kennis en het bewustzijn van de luisteraar. Organist Willem Poot zal een aantal werken inleiden en als gespreksleider optreden. De dag wordt besloten met een forumdiscussie met aansluitend een concert.

 

Vanaf 9.30 uur is er ontvangst met koffie/thee. De dag duurt tot 16.45 uur met een onderbreking voor de lunch. De entree bedraagt € 30. Bij vooraanmelding via de website Orgelnet.nl krijgt men vooraf het programma digitaal toegezonden.