24|05 Pinksterconcert: Peter Eilander in de Dom

Text Example

advertentieOp Tweede Pinksterdag, maandag 24 mei, organiseert Stichting Vox Humana traditiegetrouw een orgelconcert in de Domkerk te Utrecht. Peter Eilander speelt dan werken van onder anderen Bach, Mendelssohn en Guilmant.

De uitstorting van de Heilige Geest heeft veel componisten geïnspireerd, zoals Sigfrid Karg-Elert en Johann Sebastian Bach. Van hen voert Peter Eilander twee koraalbewerkingen uit, respectievelijk ‘O heil’ger Geist, kehr bei uns ein’ en ‘Komm, Gott, Schöpfer, Heiliger Geist‘ BWV 667 gevolgd door het Praeludium en Fuga C-dur (BWV 545).

Het tweede deel van het programma beslaat twee orgelsonates met als intermezzo het arrangement van W.T. Best van Träumerei van Robert Schumann.

De vijfde orgelsonate van Mendelssohn is één van de drie sonates waar juist geen geestelijk lied aan ten grondslag ligt, hoewel de sonate wel begint met een soort ‘koraalzetting‘. Mendelssohn schreef deze sonate in 1844/1845. Zo’n 30 jaar later componeerde de Franse componist Guilmant zijn eerste sonate als overgangsvorm naar de befaamde Franse orgelsymfonieën. De driedelige ‘Première Sonate’, waarmee het concert wordt besloten, is onstuimig van karakter in het openings- en slotdeel, maar uitermate teder in het middendeel (Pastorale).

Het Pinksterconcert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 10. Tot 12 jaar is de toegang gratis.

advertorial

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: archief orgelnieuws.nl