24|09+01|10 Van Vulpen IJsselstein 40 jaar

Text Example

advertentieOp 11 september 2011 is het 40 jaar geleden dat het Van Vulpen-orgel in de Oude St. Nicolaaskerk officieel in gebruik genomen werd. De concertcommissie van de Oude St. Nicolaaskerk zal daar dit najaar vanzelfsprekend muzikaal bij stilstaan met een jubileumconcert en een ‘felicitatiemarathon’.

Het Van Vulpen-orgel werd in 1971 gebouwd naar voorbeeld van het drieklaviers orgel dat de Utrechtse orgelmakers in de Dom van Bremen (D) plaatsten. Het orgel was een van de laatste voorbeelden van neo-barokke stroming. Binnen deze stroming werd het orgel geroemd als van ‘zeer hoog niveau en kwaliteit’, aldus een rapport van de ‘Orgelcommissie der Nederlandse Hervormde kerk’ uit 1995. Aanvankelijk telde het orgel 22 stemmen en waren enkele registers en het borstwerk gereserveerd. In 1976 werden drie tongwerken en een mixtuur toegevoegd. In 2002 volgde completering en wijziging van het instrument en kreeg het zijn huidige dispositie met 33 stemmen.

Rond het jubileum van het Van Vulpen-orgel organiseert de concertcommissie van de Oude St. Nicolaaskerk vanaf de zomermaanden enkele feestelijke muzikale activiteiten.

24|09 40-jarig Jubileumconcert

Op 24 september vindt een feestelijk jubileumconcert plaats. Oud-Domorganist Jan Jansen concerteert op het Van Vulpen-orgel, samen met Chris Duindam en Tijmen Huisingh viool, Hans Rijkmans altviool, Maarten Jansen cello en David Jansen orgel/klavecimbel.

Het concert begint om 20.00 uur, vanaf 19.15 uur zijn er programma’s verkrijgbaar bij de toreningang. De toegangsprijs aan de deur voor volwassenen bedraagt € 15,00, voor CJP/65+ €12,50 en voor kinderen t/m 12 jaar € 5,00. In de voorverkoop zijn kaarten te reserveren met € 2,50 korting.

01|10 Feestelijke orgeldag met felicitatiemarathon

Op 1 oktober 2011 vanaf 11.00 uur vindt een feestelijke muzikale dag plaats in de Oude St. Nicolaaskerk, waarop orgel en kerk te beluisteren en te bezichtigen zijn. Gedurende de dag zullen veertig leerlingen en oud-leerlingen van Gerrit Christiaan de Gier orgelwerken ten gehore brengen in blokken van telkens een uur gevolgd door een half uur pauze.

De dag wordt verder opgeluisterd door orgelbouwer Van Vulpen die wetenswaardigheden over het IJsselsteinse orgel kan vertellen en meer in het algemeen over orgelbouw. Voor de orgelliefhebbers zullen er stands aanwezig zijn met gebruikte bladmuziek, dvd’s en cd’s.

In de kerk zal de tentoonstelling ‘Mensen, Stenen en Religie’ ter gelegenheid van 700 jaar IJsselstein te bezichtigen zijn. Uiteraard ontbreekt het niet aan catering gedurende de dag.

Om 17.00 wordt de dag muzikaal afgesloten door Gerrit Christiaan de Gier.

Meer informatie en reserveringen:

www.vanvulpenorgel-ijsselstein.nl

advertorial

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie Concertcommissie Oude St. Nicolaaskerk, IJsselstein