De Orgelvriend – nummer 1 – 2017

Vrijdag 6 januari glijdt het extra dikke januari/februarinummer van ‘De Orgelvriend’ weer door de bus. Uit de inhoud:

Text Example

advertentieOp de orgelbank met … Marco den Toom en Sjaak van Duijn
Korte interviews met de twee nieuwe organisten van de Nieuwe Kerk in Katwijk aan Zee. Marco den Toom vertelt wat hem aantrekt in de Nieuwe Kerk en het Van den Heuvel-orgel, en wat zijn plannen zijn. Sjaak van Duijn, een geboren ‘Katteker’, studeerde accountancy, was aanvankelijk werkzaam in de financiële sector maar heeft nu een uitgebreide lespraktijk.

toom

Wim van Beek stopt als organist van de Martinikerk
Door Roelof Kuik

Verschueren Orgelbouw viert 125-jarig bestaan
Wim van der Ros beschrijft in het kort de historie van de jubilerende Limburgse orgelmakerij en geeft een impressie van het ‘Open huis’ op zaterdag 5 november jl. Met unieke foto’s uit het bedrijfsarchief van Verschueren en fotografische indrukken van het ‘Open huis’.

Een Engels orgel in Groningen
De Groninger ‘orgeltuin’ is verrijkt met een fraai orgel uit 1890 van de Engelse orgelmaker Joshua Porritt. Het staat in de Columnakerk (VGK) in Groningen en vervangt het Hendriksen en Reitsma-orgel dat aan restauratie toe was. Het Porritt-orgel is stijlvol gerestaureerd door Orgelmaker F.R. Feenstra uit Grootegast.

groningen-columnakerk-peter-vd-zwaag

Toccata en Fuga in d kl.t. BWV 565 van J.S. Bach
Een nieuwe Werkbespreking van Lourens Stuifbergen, gewijd aan misschien wel het beroemdste orgelwerk: ‘de’ Toccata en Fuga in d van Johann Sebastian Bach. Wanneer werd dit werk geschreven en met welk doel? Wat maakt dit werk zo bijzonder, en is Bach eigenlijk wel de componist?

Bekende en onbekende organisten in Westzaan
Het lintdorp Westzaan is in het verleden de bakermat geweest van bekende maar ook vergeten figuren uit de orgelwereld: Arie van Opstal, Dirk Flentrop, Cor Kee, vijf zonen van Jan Zwart, Teun Stolk en Willem Zonderland. Auteur: Jan van der Male.

Sigfrid Karg-Elert, orgelimpressionist
In het tweede deel van dit componistenportret behandelt Gerco Schaap in kort bestek Karg-Elerts orgelwerken aan de hand van de Priory-cd-serie The Complete Organ Works of Sigfrid Karg-Elert.

karg-elert-cd13-kl

En verder
• Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens’ • Muziekbijlage: Grand Chœur (Jean Stuyck) • Hillebrand-orgel Marrum heeft nieuw vrij pedaal • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’ • Indexen 2016

 

© 2017 Beeld: Peter van Duijn (Sjaak van Duijn), Freek Protea (Marco den Toom), Peter van der Zwaag (Groningen Columnakerk).