Orgel Nieuwe Kerk Ede ‘na 25 jaar volwassen’

registerknoppen van vulpen orgel nieuwe kerk ede

Onlangs werd het Van Vulpen-orgel (1981) in de Nieuwe Kerk in Ede uitgebreid met de sinds de bouw gereserveerde Cornet. Tevens werd de Subbas 16 aangepast en een toon opgeschoven teneinde een wijdere mensuur te verkrijgen.

Het gecompleteerde orgel was zaterdag 28 januari te beluisteren in een concert door vier organisten. Drie ervan, te weten Jan Broekhuis, Arie Loonstra en Adriaan van Rossem (de huisorganist) zijn als organist verbonden aan de Hervormde Gemeente te Ede. De vierde, Elly Meijer, woont weliswaar in Ede, maar is organist van de Hervormde Gemeente te Bennekom.

De vier organisten gaven in een gevarieerd programma een goede indruk van het bijna 25 jaar oude orgel. Het programma vertoonde een mix van kerkelijke gebruiksmuziek (Gijzen, Loonstra, Van Twillert) en min of meer concertante literatuur (Praetorius, J.S. Bach, Krebs, Homilius, Walond en Mendelssohn, Karg-Elert).

Over het algemeen is de klank van het Van Vulpenorgel mild en breed. De fluiten zijn zeer fraai. De karaktervolle en zangrijke Dulciaan 8’ was regelmatig te horen, zelfs vaker dan de nieuwe Cornet. Het is jammer dat de akoestiek van de kerk niet wat meer meewerkt. Het orgel klinkt vooral in het volle werk nogal tam.

Dankzij de vol klinkende Cornet heeft het orgel wel meer kracht. Het concert werd besloten met het zingen van Gezang 390 (Liedboek voor de Kerken). Adriaan van Rossem, in het dagelijks leven intonateur bij de Gebr. van Vulpen, maakte dankbaar gebruik van de Cornet. De circa 150 aanwezigen zongen er prima bij. Om met Henk Faas van het Orgelcomité Ede te spreken: het orgel is na 25 jaar volwassen.

 

© 2006 foto redactie ORGELBOUWNIEUWS

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.