250-jarig Bätz-orgel in Schalkwijk (Ut)

Text Example

advertentieHet Bätz-orgel in de Michaëlkerk in Schalkwijk bestaat 250 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er op 19 januari om 14.00 uur een feestelijk concert, dat het begin inluidt van een jaar van activiteiten rond het orgel.

Medewerking verlenen organist en Bätzkenner Gert Oost, organist Gerben Budding en het koor Ad Parnassum onderleiding van Anthony Zielhorst in een programma met werken voor koor en orgel (Badings en De Klerk).

Bätz bouwt het eenklaviersorgel in 1758 voor de Hervormde Kerk in Oosterhout. In 1888 verplaatst orgelmaker Maarschalkerweerd het naar de Monicakerk in Utrecht. Hervormd Oosterhout heeft een nieuwe kerk en daarvoor acht het kerkbestuur het orgel van Bätz te klein. Maarschalkerweerd breidt bij die gelegenheid het orgel uit met een zesstems zwelwerk en vergroot de manuaalomvang. In 1925 vergroten medewerkers van de Verenigde Kerkorgelfrabrieken te Aalten het orgel nog verder met onder andere een vrij pedaal en maken er een romantisch instrument van.

In 1978 gaat de Monicakerk dicht en plaatst orgelmaker Vermeulen het instrument in de Nicolaaskerk. Als ook die kerk wordt gesloten, gaat het instrument in 1986 naar Schalkwijk. Firma Vermeulen, die weer de overplaatsing verzorgt, herstelt daarbij de oorspronkelijke klavieromvang en dispositie: Eén klavier, elf stemmen, aangehangen pedaal.

De stichting Vrienden van het Bätzorgel organiseert het concert in samenwerking met de Stichting Utrecht Orgelland. Toegang de toegang is vrij. Adres kerk: Jhr. Ramweg 18, Schalkwijk.

Utrecht Orgelland

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie Gérard van Betlehem