25|06 Overijssel zet orgels in het zonnetje

Text Example

advertentieOp donderdag 25 juni belegt de provincie Overijssel in samenwerking met Het Oversticht een bijeenkomst in de Dominicanenkerk te Zwolle, waar twee boeken met vier cd’s zullen worden gepresenteerd rond het Overijsselse orgelbezit. Tevens wordt dan een website gelanceerd over de herbestemming van kerkgebouwen.

In 2008, het jaar van het religieus erfgoed, organiseerde de provincie Overijssel onder meer twee orgeltochten met Maarten Seijbel als reisleider. Ook werd in Steenwijk een tentoonstelling “Het Overijssels orgel in beeld” gehouden. In het verlengde van deze activiteiten heeft de Provincie het initiatief genomen om twee boeken te laten verschijnen, een met als titel “Orgels langs de IJssel”, de ander met als thema “Monumentale orgels in Overijssel”. De boeken zijn samengesteld door Maarten Seijbel en Hans Steketee, laatstgenoemde namens het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst (NIVO). Op de bijbehorende cd’s zijn Overijsselse orgels te horen, bespeeld door Overijsselse organisten. Medewerking verleenden onder meer Bert Gelderman, Dick Sanderman, Carl Visser, Ab Weegenaar en Jaap Zwart. Naast bekende orgels als Vollenhove en Delden zijn ook verrassende instrumenten te horen, zoals de beide orgels van de parochiekerk in Heeten (Elberink 1870 en Maarschalkerweerd 1878) of het Valckx & Van Kouteren-orgel (1925) van de Zuiderkerk in Zwolle.

De bijeenkomst op donderdag 25 juni in Zwolle wordt om 12.30 uur geopend door gedeputeerde Dick Buursink. Daarna volgen onder meer lezingen door een vertegenwoordiger van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (voorheen RACM) met als titel “Herbestemde kerken; en het orgel dan?”, workshops over het hergebruik van wederopbouwkerken en over nevenbestemmingen als nieuwe kans voor de kerk. Een korte orgelbespeling gaat vooraf aan de presentatie van de beide boeken met bijbehorende cd’s. Om 15.15 uur wordt de bijeenkomst afgesloten.

Aanmelden kan via de mail bij Mirre Kokkeler van Het Oversticht, mkokkeler@oversticht.nl of telefonisch, (038) 421 32 57.

Voor een routebeschrijving naar de Dominicanenkerk: zie www.kloosterzwolle.nl onder het kopje bereikbaarheid.

Op de foto het koororgel van de Parochiekerk H. Maria Onbevlekt ontvangen te Heeten (Maarschalkerweerd 1878).

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie Dick Sanderman