26|01 Concert 150 jaar Ibach-orgel Bergen op Zoom

In 2014 bestaat het Ibach-orgel van de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom 150 jaar. Dat wordt op zondag 26 januari gevierd met een concert door Ton Koopman.

Text Example

advertentie 

In 1864 bouwde de Duitse orgelmaker Ibach uit Barmen het drieklaviers orgel met 41 registers voor de rooms-katholieke kerk van de H. Maagd Maria in Bergen op  Zoom.  Het orgel werd aan het begin van de twintigste eeuw gepneumatiseerd en verkleind, waarna het orgel uiteindelijk in 1987 in gewijzigde toestand in de St. Gertrudiskerk werd geplaatst.

 

Reconstructie

In de periode 2009-2011 werd het orgel door Verschueren Orgelbouw gerestaureerd en gereconstrueerd tot drieklaviers mechanisch orgel en kreeg het zijn negentiende-eeuwse klankbeeld weer terug.

 

Jubileumconcert

Ter gelegenheid van anderhalve eeuw Ibach-orgel zal Ton Koopman op zondag 26 januari een jubileumconcert geven.  Op het programma staat onder meer werk van Frescobaldi, Buxtehude en Bach. Het concert begint om 16.30 uur. De toegang bedraagt 10 euro. Het volledige programma is te zien op de website nationaalkerkmuziekcentrum.eu.

 

Zie ook

Ibach-orgel Bergen op Zoom

 

© 2014 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl