26|10 Herman Strategier: orgelmuziek, biografie en cd

Text Example

advertentieZaterdag 26 oktober 2013 is het vijfentwintig jaar geleden dat Herman Strategier overleed. Ter gelegenheid daarvan zal die dag in de Utrechtse Catharina-kathedraal een speciaal concert plaatsvinden.

Herman Strategier (1912-1988) speelde in de vorige eeuw een belangrijke rol in het Nederlandse muziekleven. Als kerkmusicus was hij onder meer verbonden aan de kathedrale kerk St. Catharina te Utrecht. Daarnaast was hij componist van een rijk gevarieerd oeuvre. Hij schreef ruim 400 werken voor de meest uiteenlopende bezettingen.

Strategiers orgeloeuvre bestaat uit 17 titels, waarvan er tot nog toe 12 waren uitgegeven. De ontbrekende vijf werken zullen verschijnen in een tweedelige uitgave, verzorgd door Boeijenga Music Publications. Deze bundel zal tijdens het concert worden gepresenteerd, evenals de biografie Musique pour faire plaisir – Leven en Werk van Herman Strategier. Deze biografie is geschreven door Lourens Stuifbergen en Nico Schrama.

Tenslotte zal ook een cd worden gepresenteerd met een overzicht van 50 jaar orgelmuziek van Herman Strategier. Verantwoordelijk daarvoor is Wouter van Belle, organist van de kathedraal in Utrecht en in die hoedanigheid een van de opvolgers van Herman Strategier. Op de cd bespeelt hij het Bätz-orgel van de Domkerk en de beide orgels van de kathedraal.

De presentaties zullen worden omlijst door orgel-, koor- en orkestmuziek. Het concert begint om 14.30 uur, de toegang bedraagt € 7,50.

Meer informatie op

www.hermanstrategier.nl

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie Koos Schippers, Lisse