26|4 Excursie VOGG naar Lutherse Kerk Middelburg

Text Example

advertentieDe afdeling zuid-west van de Vereniging van Organisten der Gereformeerde Gemeenten (VOGG) organiseert zaterdagmiddag 26 april een excursie naar het orgel van de Lutherse Kerk in Middelburg. Het Duyschot-orgel van meer dan driehonderd jaar oud is een typisch Hollands orgel met een zeer karakteristieke klank.

De Kirnberger III-stemming draagt daaraan nog bij. Het Hoofdwerk is bijna helemaal in originele staat en is daarmee is het instrument het best bewaarde Duyschot-orgel in Nederland. Het Rugwerk is van recenter datum, maar vormt qua klank een fraaie eenheid met de rest van het instrument.

Gastheer is organist Bram de Wolf. Hij is docent muziek en heeft het orgelpositief van de Lutherse Kerk gebouwd. Dit instrument krijgt tijdens de excursie ook aandacht, evenals twee andere klavierinstrumenten, een klavechord en een spinet. Door de verschillende stemmingen kan duidelijk gedemonstreerd worden welke invloed stemming / temperatuur heeft op het klinkend resultaat van een compositie. Deelnemers aan de excursie krijgen ruim gelegenheid zelf te spelen.

Kerk open vanaf 14.15 uur, toegang vrij.

Zie ook

http://www.kerkenmuziek.nl/agenda/agenda.php?id=86

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie www.orgelfotografie.nl