27|03 Lustrum Vox Humana met Ben van Oosten

Text Example

advertentieOp zaterdag 27 maart organiseert Stichting Vox Humana in het kader van haar tweede lustrum een feestelijk concert in de Grote Kerk te Apeldoorn. Ben van Oosten bespeelt dan het Witte-orgel met werken van Bach, Schumann, Franck en Vierne.

Op veel concertprogramma’s prijkt dit jaar de naam van Robert Schumann in kader van de viering van zijn 200e geboortedag. Ook Ben van Oosten programmeert deze ras romanticus voor het concert in Apeldoorn. Schumann schreef enkele werken voor Pedalflügel waaronder de Sechs Stücke in canonischer Form (opus 56). Alle zes zijn door Van Oosten geprogrammeerd. Intieme werken waar onmiskenbaar de pianist Schumann in doorklinkt.

De Belgisch/Franse tijdgenoot van Schumann, César Franck voltooide op 20 september 1890 zijn zwanenzang met het Troisième Choral. Ruim een maand voordat hij overleed aan de gevolgen van een ongeluk. In een week geschreven, maar ontegenzeggelijk te betitelen als één van de steunpilaren van de orgelromantiek. Net als Schumann had ook Franck een pianistische achtergrond die vanaf de eerste maat doorklinkt in dit fameuze Choral.

Louis Vierne was groot bewonderaar van Franck en heeft zich voor een korte periode tegoed mogen doen aan de muzikale lessen van deze peetvader van de orgelromantiek. Van Oosten heeft uit Viernes eerste orgelsymfonie de laatste drie delen geprogrammeerd: Allegro vivace, Andante en de virtuoze Final.

Het concert begint om 15.00 uur en de toegangsprijs bedraagt € 10,- (vanaf 12 jaar). Tot 12 jaar is de toegang gratis.

www.stichtingvoxhumana.nl

[advertorial]

© 2010 www.orgelnieuws.nl