27e Orgelconcours SGO in Leens

hinsz orgel petruskerk leens
Hinsz-orgel Petruskerk Leens | © foto ORGELNIEUWS

Op zaterdag 25 oktober vindt de Petruskerk in Leens het 27ste Orgelconcours van Stichting Groningen Orgelland (SGO) plaats. Er zijn dit jaar 23 deelnemers die zich met elkaar zullen meten op het Hinsz-orgel uit 1733.

Text Example

advertentie 

De voorronde vindt plaats van 9.00 uur tot 15.15 uur met een half uur pauze vanaf 11.00 uur en 13.15 uur en een lunchpauze tussen 12.30 uur en 13.30 uur. De deelnemers spelen elk een programma van maximaal tien minuten orgelliteratuur, waarbij de opdracht was om rekening te houden met de mogelijkheden en onmogelijkheden van het instrument. Bach blijkt daarbij de grote favoriet, maar er zijn ook werken geprogrammeerd van onder anderen Strunck, Mendelssohn, Micheelsen en Pepping.

 

Jury

De jury zal dit jaar bestaan uit Pieter Pilon (vaste bespeler van het Lohman-orgel te Farmsum), Theo Jellema (organist van de Grote Kerk te Leeuwarden en docent hoofdvak orgel aan de conservatoria van Groningen en Zwolle/Arnhem) en Gerben Mourik (organist van de Grote Kerk te Oudewater).

 

Finale

Om 15.45 uur wordt de finale gespeeld. De jury zal zich tussen 16.15 uur en 16.45 uur buigen over de drie overgebleven kandidaten. Daarna zal om 17.00 uur de prijsuitreiking plaatsvinden door Bote Wilpstra, de gedeputeerde van de provincie Groningen die onder andere cultuur in zijn portefeuille heeft.

 

 

Foto: Hinsz-orgel Petruskerk Leens | © 2014 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl