28-05-05 Orgeldag Krimpenerwaard

Text Example

advertentieNa een reeks succesvolle orgeltochten de afgelopen jaren, komt Orgelkring De Hollandsche IJssel nu ook met een Open Orgeldag. Op 28 mei zetten de kerken in de Krimpenerwaard hun deuren open voor organisten uit het hele land. Van 10.00 tot 15.00 uur worden organisten in de gelegenheid gesteld om in blokken van een half uur kennis te maken met de orgels in deze regio.

Diverse bekende orgels kunnen bespeeld worden. Zo zijn de orgels van Kam en van der Meulen in Ouderkerk a/d IJssel en Oudewater, Van Dam in Haastrecht (zie foto) en Van Vulpen in Schoonhoven opgenomen in de orgeldag. Maar ook minderbekende orgels als het Adema orgel in Cabauw, het Hunter orgel in Lopik of het Bakker en Timmenga orgel in Gouderak zijn deze dag te bespelen. Een volledig overzicht van de deelnemende orgels is opgenomen op de website van Orgelkring De Hollandsche IJssel (www.orgelkring.nl).

Organisten kunnen zich vanaf 18 april (na 19.00 uur) telefonisch inschrijven voor deze Open Orgeldag. Deelname aan de Orgeldag zonder inschrijving vooraf is niet mogelijk. De kosten bedragen € 4 per halfuur speeltijd.

De Open Orgeldag valt samen met de Landelijke Fietsdag. Het thema van deze Landelijke Fietsdag is Water. Ter gelegenheid van deze Landelijke Fietsdag brengt Orgelkring De Hollandsche IJssel speciale fietstochten uit. Deze fietstochten voeren langs de verschillende kerken in de Krimpenerwaard en het vele water in deze regio. De fietsers zijn deze dag in de gelegenheid alle opengestelde kerken te bezoeken en te luisteren naar het orgelspel van de organisten.

De Orgeldag wordt afgesloten met een slotconcert op het Van Dam orgel in de Nederlands Hervormde Kerk te Haastrecht door organist Bas Verboom. Dit concert begint om 16.00 uur en zal in het teken staan van het thema van de fietsdag: Water.