28-30|09 Workshops pedaalklavierspel in Leiden

Text Example

advertentieVan vrijdag 28 tot en met zondag 30 september organiseert het Nederlands Clavichord Genootschap ter gelegenheid van zijn 25-jarig bestaan een jubileumsymposium in Leiden waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de relatie tussen clavichord en orgel. Twee workshops richten zich dan ook op bespeling van het pedaalclavichord en op orgelpedaalspel.

Het pedaalclavichord was voor organisten van de vijftiende tot in de negentiende eeuw het oefeninstrument voor thuisgebruik. In de eerste van de twee workshops wordt op zaterdag 28 september door Pieter van Dijk en Erik van Bruggen op dit instrument ingegaan op het pedaalspel van Sweelinck via Scheidemann en Buxtehude naar Bach. Ze zullen daarbij gebruik maken van drie verschillende pedaalclavichorden van het zeventiende- en achtiende-eeuwse type. Een daarvan is tweemanualig, en ander clavichord heeft aangehangen pedaal.

Deze workshop vindt van 13.30 tot 17.30 uur plaats in Ars Aemula Naturea, Pieterkerkgracht 9a in Leiden.

De tweede workshop wordt georganiseerd door Stichting Orgelstad Leiden. Leo van Doeselaar zal op zondag 30 september dezelfde lijn van Sweelinck naar Bach volgen en aan de hand daarvan ingaan op het orgelpedaalspel. Lesinstrument is het Van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk. Deze workshop begint om 16.15 en duurt, onderbroken door een etenspauze, tot 21.00 uur.

Voor actieve deelname aan beide workshops zijn nog plaatsen beschikbaar. Wie mee wil doen heeft niet veel tijd meer om zich aan te melden, de sluitingsdatum is 10 september. De toegangsprijs voor actieve deelname bedraagt € 40 per workshop (€ 30 voor studenten), € 10 korting bij deelname aan beide workshops. Toehoorders betalen € 10 (€ 7 voor studenten) per workshop.

Informatie en aanmelden

Secretaris Stichting Orgelstad Leiden

telefoon 071-5893827

www.stichtingorgelstadleiden.nl

Meer informatie over het clavichord en het symposium

www.clavichordgenootschap.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie Pieterskerk Leiden